Mai rar folosit în dieta zilnică însă cu proprietăți curative deosebite, mango prezintă numeroase beneficii asupra sănătății organismului: reduce colesterolul, întărește sistemul cardio-vascular, reduce plasticitatea vasculară, are un puternic efect antioxidant și imunostimulator, scade riscul apariției cancerului, mobilizează grăsimile, este detoxifiant, ajută vederea, are efecte antistres. Mango mai conține fitoelemente care influențează pozitiv starea de sănătate și încetinesc procesul de îmbătrânire.
Acesta este folosit în probleme legate de bilă. Întărește secreția intestinală și fortifică ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, răcoritor. Înviorează trupul, ajută la redarea poftei de mâncare, întărește mușchiul inimii. Coaja de mango este un bun stimulent tonic. Frunzele utilizate sub formă de infuzie sau uscate și pisate (2 lingurițe pe zi) sunt folositoare în caz de diabet.
Mango este recunoscut pentru conținutul său de antioxidanți și carotenoizi, având un important rol antiinflamator (ajută mult în procesul de vindecare împotriva cancerului), are rol în protejarea creierului și a sistemului nervos, este un bun protector împotriva razelor solare, benefic persoanelor cu angină, colesterol ridicat, boli de inimă sau acnee.
Fructele de mango au o acțiune puternică asupra sistemului nervos central, generând, prin conținutul lor de fosfor și acid glutamic, un efect protector asupra nervilor. Prin aportul său de potasiu, acest fruct favorizează echilibrul activității cardiace.
Datorită conținutului bogat de enzime, fructele de mango stimulează digestia, ele putând fi astfel folosite în dieta celor care doresc să slăbească, având și deosebite proprietăți remineralizante. Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este un aliment eficient celor care doresc să scape de câteva kilograme. Două-trei fructe consumate înainte de masă oferă senzația de sațietate, aportul alimentar putând fi apoi redus. Un fruct conține peste 3 grame de fibră, care nu numai că scade nivelul colesterolului dar ajută și digestia. În plus, studiile au aratat că ajută la scăderea în greutate, nu doar datorită fibrei, ci și grație conținutului mare de apă. În acelasi timp, fructele de mango ajută în prevenirea cancerului de colon, mai ales în cazul celor care suferă de o carență de fibre. Fructele conțin și compusul unic numit mangiferina, ce se găsește doar în fructul de mango și care este un puternic antiinflamator, antidiabetic și antioxidant. În plus, acidul galic din pulpa fructului are rol de protecție a organismului împotriva virusurilor.
Un mango conține 96% din cantitatea zilnică recomandată de Vitamina C, care protejează sistemul imunitar, inima și vederea, asigură sănătatea pielii, menținând-o tânără mai mult timp. Bogat în Vitamina B6, care ajută sistemul imunitar, mai ales la bătrânețe, fructul de mango reduce riscul formării calculilor renali la femei și previne bolile cardiovasculare. În plus, Vitamina B6 îmbunătățeste funcționarea creierului și diminuează simptomele premenstruale. Vitamina K nu numai că previne formarea cheagurilor de sânge, dar menține oasele sănătoase, diminuând riscul de fracturi. Magneziul conținut în mango este esențial pentru funcționarea sistemului nervos, musclar și cardiovascular. Studiile au arătat că magneziul joacă un rol important în scăderea presiunii arteriale, în scăderea în greutate și în reducerea riscului de sindrom metabolic.
Chiar dacă are mult zahăr (circa 31 de grame la un fruct), mango are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că nivelul zahărului din sânge nu va crește brusc după ce fructul a fost consumat. Fructele de mango protejează organismul împotriva cancerului de prostată, colon, sân și de leucemie, deoarece conțin cea mai eficientă substanță în lupta împotriva cancerului de sân și colon, și anume antioxidanții poli-fenolici.
Psiholog Mihai MOISOIU
psiholog – psihologie clinică
terapeut – terapii alternative
tel: 0753937223
e-mail:
training.reality@gmail.com