Mâncatul în timpul conducerii automobilului crește riscul de apariție a toxiifecțiilor alimentare, potrivit unui studiu comandat de compania producătoare de accesorii auto Halfords din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.
Germenii asociați cu declanșarea toxiinfecțiilor alimentare, infecțiilor cutanate și a senzației de vomă au fost descoperiți în urma verificării minuțioase a interioarelor automobilelor.
Cercetătorii britanici au identificat în interioarele automobilelor bacteria Bacillus cereus și mai multe tulpini de stafilococ, inclusiv pe volan, pe schimbătorul de viteze și pe mânerele ușilor.
Infecțiile stafilococice sunt contagioase și pot cauza infecții cutanate și toxiinfecții alimentare.
Bacillus cereus este o bacterie care se înmulțește prin spori, care pot rămâne în stare latentă până găsește condiții ideale pentru a se replica. Pornirea apartului de căldură, parcarea automobilului într-o zonă însorită sau abandonarea unor resturi de alimente în interiorul automobilului permit răspândirea rapidă a germenilor, cauzând toxiinfecții alimentare, greață, vărsături și diaree.
Cercetătorii britanici au prelevat probe de pe volan, mânerele ușilor, schimbătorul de viteze, butoanele aparatului de radio și de sub scaunele din automobil. Rezultatele testelor au fost analizate de un laborator independent.
Tulpinile de stafilococ au fost detectate pe uși, volan și sub scaune. Bacillus cereus, care se găsește în sol și în praf, adus probabil în vehicul de tălpile pantofilor și de ghearele animalelor de companie, a fost detectat pe mânerele ușilor, schimbătorul de viteză, covorașele auto și sub scaunele din automobil.
În acest studiu, realizat de agenția One Poll, 70% dintre conducătorii auto intervievați au recunoscut că obișnuiesc să mănânce și să bea în timp ce conduc, iar aproape jumătate dintre ei au admis că lasă de obicei peste noapte în automobilele lor resturi de alimente și ambalaje de băuturi.
Aproape 50% dintre persoanele intervievate au declarat că își curăță interiorul mașinii mai puțin de o dată pe lună. Tot jumătate dintre ei au recunoscut că li se întâmplă adeseori să verse alimente și băuturi în automobil, fără să curețe imediat, lăsând această activitate pentru mai târziu, iar o treime din totalul conducătorilor auto participanți la acest sondaj permit cu regularitate accesul animalelor lor de companie în interiorul automobilului.
Cele mai curate automobile au fost descoperite în Scoția, unde 20% dintre conducătorii auto curăță interiorul vehiculului personal cel puțin o dată pe săptămână. În schimb, în Londra și în partea de sud a Angliei, doar unul din șapte conducători auto procedează astfel.