Mâncăruri delicioase de post



Salată de vinete cu nuci
Ingrediente:
1-2 vinete potrivite,
10-15 nuci,
50 ml ulei nucă sau măsline,
1 linguriță coriandru boabe, măcinat proaspăt,
sare, piper,
Mod de preparare:
Vinetele se coc pe o tavă pe aragaz sau se pun pe o tavă acoperită cu folie de aluminiu. Tava se dă la cuptor pentru 15 minute, la 200°C. Se lasă să se răcească, se curăță de coajă, se mărunțește, se pune într-un bol. Se adaugă uleiul, puțin câte puțin, amestecând continuu cu mixerul, se adaugă miezul de nucă mărunțit, coriandru, sare și piper. Se servește cu pâine prăjită.
Chifteluțe cu fasole și porumb
Ingrediente:
250 g fasole roșie boabe,
150 gr. porumb,
1 ceapă,
sare, piper, ulei măsline sau arahide, pesmet,
Mod de preparare:
Fasolea se lasă seara la înmuiat până a doua zi. Se pune la fiert în apă cu puțină sare, se schimbă apa de două ori. Se scurge bine de apă și se pasează cu blenderul până se face un piure. Ceapa se toacă mărunt și se amestecă cu fasolea, se adaugă și boabele de porumb, sare și piper. Se formează chifteluțele, se trec prin pesmet și se prăjesc în ulei încins 5 minute pe fiecare parte.
Crochete de legume
Ingrediente:
1/2 cartofi făinoși,
3 morcovi,
1 țelină,
2 cepe,
100 g ciuperci,
5 linguri făină,
5 linguri pesmet,
1 legătură de mărar,
1 legătură de pătrunjel,
sare, ulei, piper,
Mod de preparare:
Cartofii, morcovii, țelina se curăță, se pun la fiert în apă cu sare. Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei până devine aurie, apoi se adaugă ciupercile tocate mărunt și se lasă să se înăbușe. Legumele fierte se dau prin mașina de tocat. Se pun într-un vas, se amestecă cu ceapa și ciupercile călite, mărarul și pătrunjelul tocat fin, sare, piper și făină. După ce ingredientele s-au incorporat, se formează crochete, se dau prin pesmet și se prăjesc în ulei încins.
Pastă de măsline
Ingrediente:
250 g măsline,
1 cană orez fiert,
2 linguri suc de lămâie,
3 linguri apă,
1 ceapă,
1 legătură de pătrunjel,
sare,
Mod de preparare:
Măslinele se mixează, după ce li s-au scos sâmburii. Ceapa se toacă fin și se amestecă cu restul ingredientelor. Pasta obținută se servește pe pâine.
(sursa: www.gastropedia.ro)