Rețete

Mâncăruri de post



Mâncăruri de post
Mâncăruri de post

Sarmale de post cu orez și stafide
Ingrediente: varză murată, 6 linguri ulei, o lingură de bulion de roșii, 4-5 cepe, o ceașcă de orez, 1-2 legături de pătrunjel, 1-2 legături de mărar, stafide, sare, piper.
Se curăță ceapa, se spală, și se taie mărunt. Se pune ulei și apă într-o cratiță și se lasă pe foc până începe să fiarbă. Se adaugă ceapa tăiată și se lasă până se înmoaie, după care se pune orezul. Dacă este nevoie se mai adaugă apă și se lasă câteva minute să fiarbă înăbușit. Se stinge focul, se lasă 10-15 minute, până se umflă orezul, după care se adaugă verdeața tocată mărunt, sare și piper după gust, stafidele și se amestecă bine compoziția. Se taie foile de varză, se pune umplutura în foaia de varză în cantitatea potrivită și se împăturește bine pentru a nu se desface în timpul fiertului. Se pune ulei într-o cratiță, se așează un strat de varză, după care se pun sarmalele una lângă alta, în straturi, se acoperă cu un strat de varză tocată, se adaugă bulionul și apa. Se mai adaugă ulei și se bagă cratița la cuptor unde se lasă aproximativ o oră.
Praz umplut cu orez
Ingrediente: 7 fire de praz, 2 lingurițe pastă de tomate, ulei, sare, apă.
Umplutura: o ceașcă orez, miezul de la praz, sare, piper, ulei.
Se curăță prazul, se spală și se taie în bucăți lungi de 4-5 cm. Se scoate miezul, rămânâd numai 2 foi dinspre exterior, rezultând un tub. Separat, se pune ulei într-o cratiță și se lasă pe foc. În uleiul încins se adaugă miezul de la praz, tocat mărunt, împreună cu orezul. Se lasă pe foc până se rumenesc. Se adaugă o ceașcă de apă, se sărează și se piperează după gust. Se amestecă bine și se lasă pe foc până se umflă orezul. Se umplu bucățile de praz cu compoziția din cratiță. Se rumenesc ușor bucățile de praz umplute. Separat, se subțiază pasta de tomate cu apă și se adaugă sosul astfel obținut în cratița unde au fost rumenite bucățile de praz. Se bagă cratița la cuptor pentru 30-35 de minute și se servește fierbinte. (www.topfeminin.ro)



Recomandări