Rețete

Mâncăruri de post



Turtă dulce
250 g zahăr
½ kg făină
50 ml ulei
1 linguriță de bicarbonat
100 g nuci
100 g rahat
1 și 1/2 linguriță de scorțișoară
1 lingurița de cuișoare
Se ard 100 g zahăr, se sting cu 400 ml apă și se adaugă restul de zahăr. În siropul obținut se amestecă făina, bicarbonatul, uleiul și mirodeniile. La sfârșit se adaugă o parte din nucă, desfăcută în sferturi, și o parte din rahat, tăiat bucăți mici și dat prin făină. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă și se presară deasupra restul de nucă și de rahat. Se coace la foc potrivit 40 de minute.
(Rețeta preluată din cartea „Mâncăruri și dulciuri de post” de Garoafa Coman, Ed. Bizantina)
Salata franțuzească
500 g cartofi fierți
150 g morcov
150 g țelină
150 g mazăre
2 linguri de pătrunjel fin tocat
100 g castraveciori murați
2 mere
oțet, sare, piper
puțin zahăr
2 linguri de muștar
1 ceașcă maioneză de post 2 linguri de ketchup
Se curăță morcovii și țelina și se taie cubulețe. Se fierb cu mazărea și pătrunjelul în apa sărată, se scurg bine și se pun într-un castron mare. Se adaugă castraveciorii, cartofii și merele tăiate cuburi. Se adaugă apoi muștarul, oțetul, sarea, piperul, maioneza și ketchup-ul și se amestecă. („Mâncăruri și dulciuri de post” de Garoafa Coman)
Crap umplut cu orez
Ingrediente:
2 kg crap, 2 cepe, jumătate de ceașcă cu orez, jumătate de ceașcă cu stafide, sare, piper, 1 lingură vin alb, 1 lingură untdelemn.
Instrucțiuni:
Curățăm peștele și-l sărăm. Este bine să avem pește mare, în jur de 2 kg sau doi de câte 1 kg.
Rumenim în ulei ceapa tăiată mărunt, împreună cu orezul spălat.
Adăugăm câte puțină apă până începe orezul să fiarbă.
Punem sare, piper (după gust), adăugăm stafidele curățate și spălate.
Amestecăm totul bine împreună și cu o lingură de vin alb.
Umplem crapul cu această compoziție, nu prea mult, ținând seama că orezul se va umfla. Ca să nu curgă umplutura, legăm peștele cu puțină ață mai groasă.
Așezăm peștele într-o cratiță ovală cu puțină apă și sare.
Ungem bine peștele și-l ținem în cuptor la un foc potrivit timp de o oră.
Pe parcurs, trebuie să-l mai ungem din când în când.
Înainte de a se servi, scoatem ața cu care a fost legat.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. România, de ieri, de azi…(1)

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)