Chifteluțe cu morcovi
Ingrediente:
700 g morcovi, 2 linguri gris, 3/4 pahar apă minerală, 2 linguri margarină, 2 – 3 linguri pesmet, 2-3 linguri făină, 3 linguri ulei, sare
Mod de preparare
Morcovii rași pe răzătoarea de zarzavat se fierb înăbușit în apa minerală, adăugând și margarina. Când se moaie bine, se adaugă grisul în ploaie, amestecând mereu. Se lasă pe foc până scade bine. După ce s-au răcit, se amestecă cu sarea și cu făina și se formează chifteluțe. Se dau prin pesmet și se prăjesc în ulei fierbinte.
Sarmale cu orez
Sarmalele cu orez sunt prin excelență o mâncare de post. Ele se pot realiza atât cu foi de varză, cât și cu frunze de spanac, stevie, lobodă sau viță de vie.
Sarmale cu orez în foi de varză acră
Ingrediente (pentru 5 porții )
2,5 kg varză, 200 g orez, 100 g ceapă, 200 g roșii, 200 g ulei, 200 g bulion, 50 g stafide, boia dulce, ardei gras, piper, sare, borș sau zeamă de varză.
Instrucțiuni:
1 ) Alegem foile de varză necesare pentru sarmale, iar restul le tocăm fideluță.
2 ) Tocăm ceapa foarte mărunt.
3 ) Prăjim jumătate din ceapa tocată până capătă culoare galbenă, adăugăm orezul, care în prealabil a fost spălat și se lasă să se prăjească puțin.
5 ) Stingem cu jumătate din cantitatea de bulion și apa fierbinte, în cantitate de două ori mai mare decât orezul.
6 ) Amestecăm și adăugăm piper și sare după gust, iar după ce dă în fiert se bagă în cuptor, timp de 15 min.
7 ) Separat rumenim în ulei restul de ceapă, stingem cu bulionul rămas și apa, adăugăm boiaua, ardeiul gras și varza tocată, lăsând să fiarbă în clocote mici.
8 ) Scoatem orezul din cuptor, la care adăugăm stafidele, amestecăm compoziția și începem să formăm sarmalele.
9 ) Într-o cratiță punem un rând de varză tocată, peste care așezăm sarmalele de jur împrejur, la mijloc și deasupra se pune restul de varză. Acoperim cu un strat de roșii tăiate felii.
10) Dacă este necesar, adăugăm apă sau zeamă de varză. Lăsăm să fiarbă până varza este gata.
11) Din când în când , este nevoie să răsucim oala cu sarmale, pentru a nu se prinde de fund.
Dacă folosim varză dulce, trebuie s-o opărim înainte, apoi să alegem foile, restul de varză îl tocăm fideluță.
Rețeta 2 –
Sărmăluțe cu orez în foi verzi de spanac, sfeclă, lobodă sau viță de vie
Ingrediente (pentru 5 porții)
55 g frunze, 200 g orez, 200 g ulei, 100 g ceapă, borș, piper, sare, 1 linguriță făină, mărar, sare de lămâie, smântână.
Instrucțiuni:
1 ) Spălăm frunzele în apă rece, apoi le opărim cu atenție să nu se rupă.
2 ) Preparăm orezul ca în rețeta cu varză acră, însă fără să punem stafide și bulion, în schimb punem mai mult mărar.
3 ) Formăm sărmăluțele, pe care le așezăm într-o cratiță.
4 ) Pregătim sosul astfel:
Prăjim în ulei ceapa tăiată foarte mărunt, adăugăm făina, iar după ce s-a rumenit puțin, se stinge cu apă sau borș.
Strecurăm sosul, adăugăm mărarul și se potrivește de piper, sare și de sare de lămâie.
Turnăm acest sos peste sărmăluțe și lăsăm să fiarbă la un foc domol.
Se servesc reci.
(preluate de pe www.crestinortodox.ro)



