Pizza de post
Ingrediente:
blat pizza (se găsește în comerț), margarină vegetală, roșii (din conserve), mezeluri de post, tofu, ciuperci, măsline, brocoli, boabe porumb fiert, mazăre, morcovi (din pungi cu legume congelate), sare, boia ardei iute
Mod de preparare:
Se unge blatul cu margarină, peste care se adaugă ingredientele de mai sus mărunțite (se pot adăuga sau elimina din aceste ingrediente după gust și posibilități). Încingem cuptorul și băgăm vasul în care am pus blatul timp de 5-7 min.
Mâncărică de post
Ingrediente:
4 cepe, 200 g orez, 1 rădăcină țelină, 2 cartofi, 2 morcovi, sare, piper, 150 g măsline negre, 5 linguri pesmet, condiment Delikat, 2 legături pătrunjel, 1 legătură mărar, puțină margarină, 2 linguri boia de ardei dulce;
Mod de preparare:
Orezul se pune la fiert în apă cu o lingură Delikat. Separat, se pun la fiert cartofii în coajă. Când sunt fierți, se curăță și se dau pe răzătoarea mică. Ceapa curățată se toacă mărunt și se pune la călit în margarină. Morcovii și țelina se dau pe răzătoarea mare. Măslinele se curăță de sâmburi și se taie feliuțe. Orezul fiert se amestecă cu ceapa, cartofii, morcovii, țelina, măslinele. Se adaugă pesmet, o cană supă cu Delikat și verdețurile tocate mărunt. Se pune boia de ardei, se sărează și se piperează după gust. Amestecul rezultat se pune într-o tavă potrivit de mare, unsă cu unt și tapetată cu făină și se dă la cuptor, la foc potrivit, pentru 30 min.
Morcovi cu fasole la cuptor
Ingrediente: 500 g fasole albă, 2 morcovi, 3 cepe potrivite, 1 ardei gras roșu, 3 căței de usturoi, 2 lingurițe boia dulce de ardei, 3 linguri ulei, 1 lingură pătrunjel tocat, sare, piper.
Mod de preparare: Fasolea se alege, se spală și se pune la fiert. După ce a dat de mai multe ori în clocot, se aruncă apa și se pune fasolea în apa proaspătă cu sare. Se adaugă ceapa tăiată mărunt și ardeiul tăiat fâșii. Se lasă pe foc până se înmoaie. Morcovii se curăță, se taie rondele fine și se sotează în ulei încins. Se adaugă usturoiul zdrobit, boiaua, sare, piper, pătrunjel tocat. Se pune fasolea fiartă și scursă într-o cratiță, se toarnă deasupra compoziția de morcovi și se dă cratița la cuptor pentru 15 minute. (www.crestinortodox.ro)


