Mâncarea bogată în grăsimi saturate favorizează apariția depresiei la femei



Alimentele bogate în grăsimi saturate și în zaharuri favorizează apariția depresiei la femei, provocând stări emoționale fluctuante, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii australieni, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au arătat că fluctuațiile emoționale sunt mai frecvente în cazul femeilor care consumă alimente ce conțin un nivel mare de grăsimi și zahăr. Se pare că stările de spirit schimbătoare sunt mai des întâlnite la femeile, cu vârste între 20 și 93 de ani, care timp de mai mult de zece ani au mâncat în principal mâncare procesată și bogată în grăsimi.
„Nu există o dietă magică”, a spus doctorul Felice Jacka, „dar un regim alimentar format majoritar din legume, fructe, carne slabă și produse cu mai puține grăsimi și păstrarea dulciurilor și a hranei procesate pentru meniul ocazional ajută la păstrarea unei condiții psihice echilibrate și a unei stări generale bune”.
Concluziile coordonatorului studiului se bazează pe 10 ani de observație a influenței regimului alimentar asupra a 1.046 de femei. Dintre acestea, 925 de femei nu sufereau de oscilații emoționale, în timp ce 121 aveau simptome de depresie și anxietate, potrivit studiului publicat în American Journal of Psychiatry.
Monitorizarea meselor pentru a determina cum ar putea influența stările de spirit a dus la descoperirea că femeile care urmează un regim alimentar „vestic” – cel care include pâine albă, pizza, hamburgeri, cartofi prăjiți, băuturi din lapte cu arome – prezintă cu 50% mai multe riscuri de a dezvolta forme de depresie.
În contrast, riscurile ca simptomele de anxietate și stări emoționale fluctuante să apară la femeile care mănâncă multe legume, fructe, carne de vită, miel, pește și alimente pe bază de grâu sunt cu 30% mai mici.
Relația între comportamentul alimentar și anumite afecțiuni psihiatrice a fost validată pentru toate categoriile de vârstă, greutate, nivel economic, statut social și obiceiuri de consum pentru țigări și alcool.
Studiul arată că sunt necesare noi investigații pentru a putea determina dacă o dietă nesănătoasă provoacă un declin al funcțiilor mintale sau dacă este valabilă reciproca.