Asociate în mod corect și servite în ordine, mâncărurile de post pot sătura pe oricare dintre noi. Iată două meniuri de prânz, în cadrul cărora se va servi mâncare numai de post: Meniul I
Borș de legume
Ingrediente: cartofi, ceapă, morcovi, rădăcini de pătrunjel, țelină, rădăcini de varză, borș acru, bulion, ulei, sare, verdeață tocată mărunt.
Mod de preparare: Zarzavaturile se curăță, se spală și se dau prin răzătoarea mare. Ceapa se taie mărunt și se pune la fiert cu puțină apă și ulei. Se adaugă zarzavatul și se mai lasă la fiert. Se adaugă apoi cartofii tăiați cubulețe mici, sare după gust, iar când toate sunt fierte, se adaugă bulionul și imediat borșul care se lasă să dea numai în două-trei clocote. Se adaugă verdeața fin tocată.
Pizza de post:
Ingrediente: făină de grâu, drojdie, ulei, ardei în sos, măsline, ciuperci, sare și piper.
Mod de preparare: Se amestecă făina cu drojdia dizolvată în puțină apă călduță și sare. Se face un aluat în care, pe parcursul frământării, se adaugă și ulei. Se întinde o foaie de aluat în tava unsă cu margarină și tapetată cu făină.
Separat, ceapa tăiată peștișor și morcovul dat prin răzătoare se călesc. Se adaugă ciupercile. Se pune sare și piper după gust. Pe foaia întinsă în tavă se întinde sosul cu ardei (în lipsă, se face un sos din bulion, cu puțină apă sau ketchup) peste care se pune compoziția (tocănița cu ciuperci), uniform pe tot blatul. Se amestecă cu măsline tăiate feliuțe. Se dă la cuptor 30-40 de minute.
Mere la cuptor
Ingrediente: mere, gem (dulceață de vișine), margarină, zahăr.
Mod de preparare: Merele se spală, se scobesc de cotoare. În scobitură se pune puțină margarină, puțin zahăr și o linguriță de dulceața. Se așează în tava unsă cu margarină și se dau la cuptor până se înmoaie.
Meniul II
Borș de hribi cu cartofi
Ingrediente: hribi congelați sau uscați, ceapă, morcov, cartofi, rădăcina de țelină, pătrunjel verde, borș acru și ulei.
Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt și împreună cu morcovul, țelina rădăcină (date prin răzătoare) se pun la fiert împreună și cu hribii tăiați fideluțe sau cubulețe. Apoi se adaugă cartofii tăiați cuburi, sarea și piperul, după gust. Când toate sunt fierte, se adaugă borșul acru după gust. Uleiul se încinge și se adaugă puțin bulion, apoi se pune în ciorbă. Se adaugă verdeață: pătrunjel, leuștean.
Stufat de mazăre:
Mazărea și ciupercile se spală cu apă călduță. Ceapa și usturoiul se taie mărunt, iar ardeii și roșiile se taie felii. Se amestecă totul, se pune ulei, sare, piper, apă și se lasă la cuptor până scade. La sfârșit se adaugă verdeața tăiată mărunt.
Prăjitură cu morcov:
Se rade morcovul prin răzătoarea mică, se freacă apoi cu zahărul și se pune la călit. După ce a scăzut zeama, se adaugă margarina și se lasă la răcit. Se adaugă făina, bicarbonatul, se amestecă bine și se împarte aluatul în două. O jumătate de aluat se întinde în tavă (tava este unsă cu margarină și tapetată cu făină) peste care se așează un strat de gem de prune sau oricare alt soi, după care se acoperă cu cea de a doua jumătate de aluat și se pune la cuptor.
(pr. Cezar TABARNA și Narcisa BALABAN)