În post

Mâncare sănătoasă cu bani puțini



Borș de legume
Borș de legume

Asociate în mod corect și servite în ordine, mâncărurile de post pot sătura pe oricare dintre noi.
Iată, de exemplu, un meniu. Orice masă de prânz începe cu aperitive. La aperitive putem pune ardei copți dați prin oțet și puțin ulei și sare, ciuperci la grătar, salată de ciupercuțe, măsline, roșii, dovlecei pane, salată de vinete sau roșii umplute cu salată de vinete, eventual salată verde și lista poate continua. Se poate servi, la felul întâi, o ciorbă de zarzavaturi. La felul al doilea, sarmale în frunze de ștevie cu mămăliguță caldă. Ca desert, se poate servi o salată de fructe.
Un alt meniu poate include: borș de hribi, la felul întâi, stufat de mazăre, la felul al doilea combinat cu salată de varză murată și ca desert se poate servi o prăjitură cu morcov, de exemplu.
Apoi, se mai poate servi un borș sănătos de legume, la felul I, cu pizza de post la felul al doilea și mere la cuptor, ca desert.
Mai putem foarte bine combina o supă cremă de legume cu crutoane, la felul întâi, la felul al doilea ciuperci a la grec și ca desert se poate servi prăjitură cu miere și nuci.
Pentru a putea servi un meniu ca cele descrise mai sus nu este nevoie de mari cheltuieli, ci mai degrabă de puțină răbdare și voință.
Meniul I
Borș de legume:
Ingrediente: cartofi, ceapă, morcovi, rădăcini de pătrunjel, țelină, rădăcini de varză, borș acru, bulion, ulei, sare, verdeață tocată mărunt.
Mod de preparare:
Zarzavaturile se curăță, se spală și se dau prin răzătoarea mare. Ceapa se taie mărunt și se pune la fiert cu puțină apă și ulei. Se adaugă zarzavatul și se mai lasă la fiert. Se adaugă apoi cartofii tăiați cubulețe mici, sare după gust, iar când toate sunt fierte, se adaugă bulionul și imediat borșul care se lasă să dea numai în două-trei clocote. Se adaugă verdeața fin tocată.
Pizza de post:
Ingrediente: făină de grâu, drojdie, ulei, ardei în sos, măsline, ciuperci, sare și piper.
Mod de preparare:
Se amestecă făina cu drojdia dizolvată în puțină apă călduță și sare. Se face un aluat în care, pe parcursul frământării, se adaugă și ulei. Se întinde o foaie de aluat în tava unsă cu margarină și tapetată cu făină.
Separat, ceapa tăiată peștișor și morcovul dat prin răzătoare se călesc. Se adaugă ciupercile. Se pune sare și piper după gust. Pe foaia întinsă în tavă se întinde sosul cu ardei (în lipsă, se face un sos din bulion, cu puțină apă sau ketchup) peste care se pune compoziția (tocănița cu ciuperci), uniform pe tot blatul. Se amestecă cu măsline tăiate feliuțe. Se dă la cuptor 30-40 de minute.
Mere la cuptor:
Ingrediente: mere, gem (dulceață de vișine), margarină, zahăr.
Mod de preparare:
Merele se spală, se scobesc de cotoare. În scobitură se pune puțină margarină, puțin zahăr și o linguriță de dulceața. Se așează în tava unsă cu margarină și se dau la cuptor până se înmoaie.
(pr. Cezar TABARNA și Narcisa BALABAN)


Pizza de post
Pizza de post
Mere la cuptor
Mere la cuptor
Borș de legume
Borș de legume


Recomandări

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Peste 18.000 de elevi suceveni beneficiază în acest an școlar de programul „Masă sănătoasă în școli”

Peste 18.000 de elevi suceveni beneficiază în acest an școlar de programul „Masă sănătoasă în școli”
Peste 18.000 de elevi suceveni beneficiază în acest an școlar de programul „Masă sănătoasă în școli”

Peste 18.000 de elevi suceveni beneficiază în acest an școlar de programul „Masă sănătoasă în școli”

Peste 18.000 de elevi suceveni beneficiază în acest an școlar de programul „Masă sănătoasă în școli”
Peste 18.000 de elevi suceveni beneficiază în acest an școlar de programul „Masă sănătoasă în școli”