Este foarte ușor de făcut, dar foarte gustoasă. Nu se recomandă a se consuma seara, pentru că dimineață vom mirosi foarte puternic a usturoi. Dacă această mâncare delicioasă este consumată în timpul zilei, problema mirosului neplăcut dispare natural după 3-4 ore cu măsuri obișnuite de igienă a gurii. Merită însă consumată, cu atât mai mult cu cât leurda, plantă foarte sănătoasă, nu poate fi găsită decât timp de 2-3 săptămâni pe an în piețe.
Avem nevoie de:
2 cepe mari, 125 grame ulei, 1 kg cartofi ( preferabil din cei roz), jumătate de ardei gras sau o linguriță de boia dulce, o cutie de roșii tocate sau o lingură de pastă de tomate, o frunză de dafin mică, 3-4 legături de leurdă, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust, opțional un morcov
Preparare:
Curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem în cuburi mai măricele sau în felii groase de 1 cm. Lăsăm cartofii deoparte, acoperiți cu apă rece. Spălăm ardeiul și îl tocăm felii sau cubulețe. Dacă folosim morcov, îl curățăm, îl spălăm și îl tăiem transversal în felii subțiri. Spălăm bine leurda, eliminăm codițele albe și mai tari ale frunzelor, apoi tăiem frunzele în fâșii de cca 1 cm lățime. Curățăm ceapa și o tăiem cubulețe, cât mai mărunt. În cratiță de cca 2 litri punem la călit în ulei ceapa, presărată cu puțină sare. Amestecăm mereu și avem grijă să se călească îndelung la foc mic, până devine aurie și transparentă. Călirea suficientă a cepei este unul dintre secretele reușitei. Când ceapa e gata, adăugăm ardeiul și feliile de morcov. Călim totul împreună până scade apa lăsată de ardei, iar morcovul începe să se înmoaie ușor. Adăugăm roșiile tocate sau pasta de roșii dizolvată cu puțină apă și cartofii scurși de apa în care au stat, încă puțină sare, piper, foaia de dafin, apoi mai turnăm apă caldă cât să ajungă cu foarte puțin deasupra cartofilor. Acoperim vasul parțial cu capac și lăsăm să fiarbă la foc mare până clocotește, apoi la foc mic până au fiert legumele. Verificăm morcovul dacă e fiert, prin scoaterea unei felii și strivire cu degetul. Dacă se rupe ușor, preparatul e gata. Cartofii ar trebui să fie bine fierți și ușor sfărâmicioși, iar sosul să fie scăzut la jumătate. Luăm cu o spumieră separat o jumătate de ceașcă din cartofii fierți, îi zdrobim până sunt pastă și îi amestecăm la loc în oala cu tocană. Asta va face zeama să se transforme în sos mai gros, dar fără a folosi adaosuri pentru îngroșare. Mai dăm în clocot o dată, amestecând să nu se prindă, gustăm de sare și piper și dăm vasul de pe foc. Imediat adăugăm leurda tocată, amestecăm repede și acoperim bine vasul cu capac. Se va răspândi o aromă foarte puternică de usturoi, dar preparatul nu va fi așa de usturoiat pe cât credeți. Lăsați vasul acoperit încă 20 de minute. Chiar dacă nu obișnuiți să mâncați mămăligă la tocana de cartofi, acest preparat merge de minune cu mămăligă proaspătă și este foarte gustos.