– Veterinarii au depistat un cetățean care cumpără animale moarte la prețuri de nimic, pentru ca apoi să tranșeze leșurile la o stână de pe malul apei
Cimitir de animale amplasat pe malul râului Siret, la Dolhasca, asta au găsit veterinarii în urma unei acțiuni de control efectuate la finele săptămânii trecute. Aceștia aveau informații că un cetățean din zona Dolhasca achiziționează de la țăranii din Vulturești animale moarte la prețuri mici, pentru ca apoi leșurile să fie tranșate. Conducerea Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a luat urma cetățeanului cu pricina, l-a urmărit și a depistat că acesta ducea leșurile la o stână din zona Dolhasca, amplasată pe malul râului Siret. Veterinarii aveau reclamații că bărbatul tocmai cumpărase trei bovine moarte de la niște cetățeni din Pleșești – Vulturești și au vrut să verifice dacă nu cumva carnea animalelor respective a fost dată în consum. Conform celor declarate de către directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, doctor Petrea Dulgheru, animalele moarte erau tranșate pe malul apei, bucăți de leșuri ajungând chiar în apă. Pe maluri zăceau în soare oase de animale, cranii și resturi de leșuri, într-un cuvânt zona respectivă fusese transformată într-un focar de infecție.
Cetățeanul care a adus animalele moarte în zona stânei Cioroi a declarat veterinarilor că nu a introdus carnea în consum, ci a valorificat doar pieile animalelor, carnea fiind folosită ca hrană pentru cei cinci câini ce păzesc stâna cu pricina. Cum cantitatea de carne era prea mare, veterinarii au suspiciuni că o parte din carnea provenită de la animalele moarte ar fi fost dusă la unități de procesare, bărbatul făcând parte dintr-o rețea bine pusă la punct din zona Dolhasca – Verești. Tocmai de aceea a fost sesizată Poliția, care a demarat cercetări în acest sens. Bărbatul care a transformat malul de râu într-un cimitir de animale a fost sancționat de către DSVSA cu amendă în valoare de 30.000 lei.
Petrea Dulgheru face un apel către populație să nu cumpere carne decât din locuri autorizate și verificate sanitar – veterinar, pentru a nu se expuse riscului unor îmbolnăviri, și atrage atenția administratorilor de unități de procesare că în cazul în care se va depista că au achiziționat carne din surse neautorizate, unitățile respective vor fi închise definitiv.
În același timp, șeful DSVSA Suceava face un apel către crescători să anunțe veterinarii în cazul morții unui animal, pentru ca acesta să fie preluat gratuit de cele două firme care se ocupă în județ cu incinerarea leșurilor.






