Cel mai mare interes pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, în cazul rezidenților moldoveni în Suceava, s-a manifestat în rândul studenților. La secția de votare nr. 352, amenajată la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), ieri, până la ora 14.00, votaseră 155 de persoane.După această oră, Biroul Electoral al secției 352 nu a mai avut permisiunea de a comunica prezența la vot. Președintele secției de votare, Marius Arghir, ne-a declarat că majoritatea celor care s-au prezentat la urne sunt studenți.
Conform datelor oficiale, în județul Suceava sunt 726 de rezidenți din Republica Moldova, dintre care aproximativ 190 sunt elevi și circa 260 studenți.
Din echipa de observatori ai secției de votare de la USV au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, dar și studenți basarabeni aflați la studii în Suceava. Secția de votare de la Suceava este una din cele 11 deschise în țara noastră cu ocazia acestor alegeri din Republica Moldova.
În România studiază circa 8.000 de elevi și studenți basarabeni
Potrivit Grupului de Inițiativă al Românilor din Basarabia, parte a Federației Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB România), în țara noastră sunt 15 organizații de basarabeni, în 14 centre universitare diferite. Recensământul studenților și elevilor din Republica Moldova care își fac studiile în instituțiile de învățământ din România, efectuat de acestea, arată că, la momentul actual, pe teritoriul României studiază în jur de 8.000 de elevi și studenți de peste Prut.
Pentru cele 101 locuri din Parlamentul Republicii Moldova s-au angajat în competiția electorală 21 de partide, un bloc electoral și patru candidați independenți. Distribuirea mandatelor se face în sistem proporțional, pe liste, toate raioanele țării constituind o singură circumscripție electorală, în care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid și de 2% pentru candidații independenți. Pentru formarea Guvernului, un partid sau o alianță are nevoie să obțină 51 de mandate (50%+1), iar pentru alegerea președintelui țării, 61 de mandate (60%+1). Sondajele de opinie realizate înainte de scrutinul de ieri plasau pe primele locuri Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Liberal (PL).


