Posibilitatea ca sute de familii din Fălticeni să rămână fără apă potabilă sau să primească apă cu porția doar câteva ore pe zi din cauza datoriilor pe care cetățenii le au la ACET și a restanțelor pe care furnizorul de apă le are la rândul său față de compania care asigură energia electrică, pentru că nu își încasează facturile, nu a rămas fără ecou în rândul locatarilor și a președinților asociațiilor de proprietari. Cei mai nemulțumiți sunt cei care și-au plătit facturile la timp. Revoltați, oamenii au mers la asociații pentru a cere socoteală administratorilor pentru situația creată.
Asociațiile doresc ștergerea penalităților de întârziere
Bogdan Irimia, președintele Asociației de proprietari nr. 11 din Fălticeni, ne-a spus că în ultimele șase luni asociația a făcut eforturi mari de reeșalonare a datoriilor către furnizori și de a achita sumele restante.
“Noi avem datorii către ACET, nu cred însă că acestea sunt de 340.000 de lei, cum a anunțat domnul director Cozma. Este important ca oamenii să știe că am preluat asociația, în august 2013, cu peste 400.000 de lei datorii, însemnând: 290.000 de lei la ACET Fălticeni, 50.000 de lei la E.ON, 65.000 de lei la GOSCOM Fălticeni și 10.000 de lei la Administrația Financiară. Abia pe 11 februarie 2014 am aflat de la conducerea Agenției Locale ACET Fălticeni că la valoarea datoriei comunicată la preluarea asociației, în august 2013, se mai adaugă și majorări de 51.000 de lei, sumă care se regăsește în ultima valoare a datoriei anunțată luni de ACET Fălticeni. Datorii sunt, dar nu sunt făcute de noi. Noi plătim factura curentă, lunar, și ni se dă chitanță pentru sumele din anii din urmă, lucru care nu ni se pare normal. Am trăit cu speranța că există înțelegere, că suntem sprijiniți și că furnizorii sunt interesați să-și primească banii pentru serviciile prestate”, ne-a spus Bogdan Irimia.
Locatarii au plătit apa, dar banii nu au mai ajuns la ACET
Bogdan Irimia spune că timp de patru ani în asociația pe care o conduce nu a exista o organizare corespunzătoare, au fost mai multe probleme financiare, motiv pentru care au fost sesizate Primăria municipiului Fălticeni și poliția. În urma expertizei oamenilor legii s-a stabilit că din gestiune lipsesc 140.000 de lei, dar cei care conduc asociația în prezent cred că suma este cu mult mai mare.
“Am așteptat să înceapă procesul fostului administrator, să dea socoteală pentru banii care nu au ajuns la furnizori. Fiecare aducea indexul apometrelor când dorea, cât dorea, erau tot felul de instalații și improvizații prin apartamente. Am luat-o de la zero. Nu putem acum să le repartizăm oamenilor datoria înregistrată de fosta administrație a asociației. Ar însemna să repartizăm suma de 340.000 de lei încă o dată, iar oamenii au chitanțe precum că au plătit. Sunt șase blocuri de garsoniere unde locuiesc numai pensionari, șomeri și oameni cu probleme. Cum să te duci să le mai ceri să plătească ceea ce au plătit deja? Noi am încercat să venim în ajutorul oamenilor, nu poți să spui că asociația a mers în continuare în pierdere. Am început să reparăm subsolurile, ca să nu mai fie pierderi, încercăm să intrăm în normalitate, să aducem apometrele între 28 și 31 ale lunii, să fie declarat indexul corect, să citim la scările de bloc, să verificăm instalațiile. Când credeam că suntem pe un drum bun, că treaba merge, încep presiunile, iar omul de rând percepe că facem lucruri necurate. Din august 2013, de când am preluat asociația, s-au achitat toate facturile emise”, a încheiat Bogdan Irimia.
Asociația de proprietari nr. 11 este singura asociație din Fălticeni care, tocmai pentru a ține la curent proprietarii cu activitatea internă, și-a creat o pagină web.