Fumatul este interzis complet, de mâine, în toate spațiile publice închise, inclusiv în baruri, cluburi, cafenele, discoteci și restaurante, precum și în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii, chiar dacă acestea sunt în aer liber. ”Spațiu public închis” este definit de lege drept orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. De asemenea, este complet interzis fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. Mașina de serviciu este considerată ”loc de muncă”, astfel că nici aici nu se poate fuma.
Zonele în care fumatul este permis sunt celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță, spațiile delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiș, plafon sau tavan (ex.: grădinile de vară, terasele amenajate în fața unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, stațiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun etc.); spațiile delimitate doar de acoperiș, plafon sau tavan (ex.: corturi/chioșcuri fără închideri/pereți laterali; peroane de tren acoperite; stațiile fără pereți laterali ale mijloacelor de transport în comun etc.) și spațiile deschise din aer liber.
Poliția, Poliția de Frontieră, Poliția Locală, ISU, Jandarmii, DSP și Protecția Consumatorului, abilitate să amendeze fumătorii
Pentru cei care încalcă legea, sancțiunile sunt drastice. Cei care fumează la locul de muncă pot fi sancționați atât de angajator, ca ”abatere disciplinară gravă”, cât și de polițiști, jandarmi, pompieri, inspectori sanitari și cei de la Protecția Consumatorului. Pentru personalul propriu, angajatorii trebuie să stabilească și să aplice reguli interne cu privire la interzicerea fumatului și să afișeze indicatoare pe care să scrie „Fumatul interzis”.
Ministrul Afacerilor Interne a desemnat, la sfârșitul săptămânii trecute, prin ordin, personalul competent să constate contravențiile și să aplice amenzile prevăzute de lege: ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției de Frontieră, personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei. Lor li se adaugă reprezentanții Poliției Locale, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Oficiului pentru Protecția Consumatorului. Este singura lege în care atâtea structuri au primit competența de a aplica amenzi.
Pentru persoanele fizice amenda contravențională este de la 100 la 500 de lei. Pentru persoanele juridice, sancțiunile se aplică gradual: amendă contravențională de 5.000 de lei la prima abatere, amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amenda contravențională de 15.000 de lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.
Legea antifumat, bine primită de patronii de restaurante suceveni
Intrarea în vigoare a legii antifumat este bine primită în Suceava de proprietarii de baruri și restaurante cu care am stat de vorbă, chiar dacă majoritatea clientelei, între 60 și 80%, este formată din fumători.
Proprietarul restaurantului Taco Loco, Lorand Ercse, apreciază că fumătorii se vor obișnui în scurt timp cu noile prevederi legislative și nu crede că va scădea numărul celor care vin în restaurant. Dimpotrivă, crede el, de acum vor veni și familii cu copii, care până acum evitau localurile tocmai din cauza fumului de țigară. ”De mult așteptam o astfel de lege. Cred că ar trebui să apară și norme de aplicare, care să definească exact ce înseamnă loc de fumat”, a spus Lorand Ercse. Singurul lucru asupra căruia nu este deplin lămurit este de ce ar fi responsabil proprietarul dacă un client își aprinde țigara, în condițiile în care a luat toate măsurile în ceea ce privește afișarea interdicției, absența scrumierelor de pe masă etc. Pentru fumători, restaurantul are deja amenajat un spațiu în exterior, delimitat de un singur perete și cu acoperiș.
La Centru Vechi, managerul Cătălin Cosmaciuc ne-a declarat că se așteaptă ca în primele zile să scadă numărul clienților, având în vedere că circa 80% sunt fumători, dar foarte repede se va reveni la normal deoarece cerințele de locuri pentru nefumători sunt în creștere. Fumătorii vor avea un loc de fumat de 5 metri pătrați amenajat în fața restaurantului.
Restaurantul Padrino a amenajat deja zona destinată fumătorilor, cu mese, scaune, pături și scrumiere. ”Unde e lege nu-i tocmeală. Nu cred că vom avea pierderi, se va compensa cu cei care până acum nu veneau la restaurant din cauza fumatului”, ne-a spus proprietarul, Viorel Ailenei.
La Cafeneaua Salzburg, unde mai mult de 80% dintre clienți sunt fumători, inclusiv personalul, proprietarul Cătălina Vartic este optimistă. ”Dacă toată lumea va respecta legislația, nu se schimbă nimic, nu este vreun motiv să fie mai puțini clienți. Toți aplică legea, nu se comentează”, consideră ea. Însă, spre deosebire de restaurantele care au terase pe care pot amenaja locuri de fumat, la Salzburg nu se poate deoarece există cei doi pereți și un tavan care, conform legii, definesc ”spațiul public închis”.
În ceea ce privește clienții intervievați de noi, aceștia au apreciat legea, fie că au fost fumători, fie nefumători. ”Este super ok. Bem cafeaua înăuntru și la țigară ieșim afară. E suficient să fie un spațiu în care să fim protejați de vânt și de ploaie”, ne-a spus Cătălin Gâtman, un fumător în vârstă de 20 de ani.
”Nu mă afectează că nu se mai fumează în restaurant. E chiar mai bine”, crede și Andrei Murariu, care ne-a spus că fumează de 14 ani.
”Ca nefumător, spun că legea e bună. Ca fost fumător, cred că fumătorilor li se încalcă un drept. Și cei care fumează trebuie să aibă locul lor”, a afirmat Gheorghe Anița.