Un număr de 20 de elevi ai Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” din Siret s-au transformat pentru o săptămână în „ucenici” ai angajaților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.
Acțiunea s-a derulat în cadrul unui parteneriat încheiat între instituția școlară și ISU Suceava și s-a finalizat cu o demonstrație practică, desfășurată chiar în curtea Colegiului „Lațcu Vodă”.
Primele patru zile ale acestui adevărat test s-au derulat sub îndrumarea angajaților de la Garda Siret a ISU Suceava. Plutonierul Bogdan Popovici a fost unul dintre cei care au avut un rol determinant în succesul instruirii elevilor.
„Am reușit să îmbinăm utilul cu plăcutul, și chiar dacă la început a părut mai greu din cauza faptului că exercițiile au avut un grad de risc ridicat, am reușit să le executăm. Au fost mai multe tipuri de misiuni pe care le-a exersat, iar dacă elevii cu care am lucrat nu vor deveni pompieri poate le vor fi utile în viață aceste lucruri practice”, a arătat Bogdan Popovici.
Elevii participanți au trăit o săptămână intensă
Și pentru elevii participanți la acest proiect inedit, 16 băieți și patru fete, a fost o săptămână pe care o vor uita cu greu.
„A fost o experiență nemaivăzută și neîntâlnită până acum, iar dacă voi avea posibilitatea, voi mai experimenta”, a mărturisit Delia Mehniuc.
Nici pentru Bogdan Gherasim, elev în clasa a XII-a a Colegiului „Lațcu Vodă”, antrenamentele cot la cot cu pompierii nu vor putea fi șterse din memorie.
„A fost o săptămână frumoasă, antrenantă, în care am învățat multe, să fac noduri, am acționat în fântână, să cobor în rapel. Una peste alta a fost multă adrenalină, dar s-a meritat”, a explicat Bogdan Gherasim.
Un mare merit pentru această experiență a elevilor o are profesorul Cristi Ucrainiciuc, responsabilul din partea Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” din Siret pentru colaborarea cu cei de la ISU Suceava.
„Ucenicii”, felicitați și recompensați de șeful ISU Suceava
Exercițiile demonstrative au făcut parte din proiectul „O meserie pentru o viață”, un proiect dedicat tinerilor liceeni pentru a-i determina să includă, pe lista meseriilor pe care se gândesc să le practice în viitor, și cea de pompier.
Munca de patru zile din poligon a fost transpusă în practică în fața colegilor, a conducerii Colegiului „Lațcu Vodă”, dar și a șefilor ISU Suceava.
Împreună cu pompierii militari, tinerii învățăcei au stins incendii, au evacuat și au acordat primul ajutor medical răniților prinși sub dărâmături. De asemenea, utilizând tehnici de rapel, liceenii i-au salvat de la înălțime pe elevii și profesorii rămași izolați la etajul al doilea, în urma surpării casei scării din cauza cutremurului.
Efortul elevilor a fost răsplătit de generalul de brigadă dr. Ion Burlui, șeful ISU Suceava, care a înmânat tuturor participanților diplome și plachete onorifice, felicitându-i pentru munca depusă și pentru prestația din timpul exercițiului care s-a ridicat la un nivel profesionist.
„Este o vorbă care spune că pe front primii mor soldații neinstruiți. Așa se întâmplă și în viața cotidiană, motiv pentru care vreau să felicit conducerea școlii pentru că a reușit să aducă mai mulți copii din lumea virtuală în cea reală”, a precizat generalul de brigadă Ion Burlui.
Proiecte de acest gen, care urmăresc promovarea meseriei de pompier salvator și conștientizarea tinerilor ce posedă aptitudini să urmeze o carieră militară în domeniul situațiilor de urgență, vor fi derulate și în perioada următoare.
Ucenicie
Mai mulți elevi, inițiați pentru a deveni salvatori de vieți omenești
