Mai mulți cercetători italieni susțin că Giulgiul din Torino este autentic



O testare cu carbon radioactiv făcută în anul 1988 asupra Giulgiului despre care Biserica susține că a acoperit trupul lui Iisus arăta că bucata de pânză avea o vechime de doar 728 de ani, deci este un fals. Acum însă, mai mulți cercetători italian susțin că au o explicație pentru acest rezultat.
O echipă de cercetători de la Universitatea Politecnico di Torino crede că rezultatul analizei cu carbon nu este corect.
Ei spun că Giulgiul a fost contaminat cu particule radioactive, în timpul marelui cutremur cu o magnitudine de peste 8 grade, care a avut loc în Ierusalim, în anul 33 e.n.
Astfel, declară ei, Giulgiul din Torino este real, dar rezultatul testului cu carbon a dat eroare din cauza acestei contaminări.
Radiația explică și modul în care imaginea trupului persoanei crucificate s-a imprimat pe pânză. Neutronii eliberați în timpul cutremurului au interacționat cu nuclei de nitrogen.
Tot această radiație a mărit nivelul de izotopi 14 de carbon din pânză. Astfel se explică de ce, la testarea din 1988, Giulgiul a fost considerat un fals, fiind plasat mult mai recent în timp. Ei cred că bucata de pânză este autentică, adică datează din perioada în care a trăit Iisus.
Rezultatele cercetării echipei din Torino au fost publicate în revista Meccanica.
Și alți savanți au bănuit anterior că bizara imagine imprimată pe Giulgiu a fost obținută prin radiație. Până acum însă, nimeni nu știa de unde a apărut radiația.
De obicei, acest fenomen este produs de acceleratoare de particule sau de reactoare nucleare.
Profesorul Alberto Carpinteri, de la Politecnico di Torino, spune că există și o sursă naturală pentru asemenea radiații neutronice, respectiv cutremurele.
Pentru a se demonstra noua teorie, Giugliul ar trebuie să fie testat din nou, cu o tehnologie de ultimă oră.
Mark Antonacci, expert în analizarea Giulgiului, i-a cerut Papei Francisc aprobare pentru a face această analiză moleculară a pânzei.
Prima menționare documentară a Giulgiului datează din secolul al XIV-lea, când bucata de pânză se afla în posesia unui cavaler francez, în orașul Lirey.
În decursul timpului, acest Giulgiu și-a schimbat de multe ori proprietarul, ajungând în Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino, unde se află și acum, abia în anul 1578.
Pânză, cu o lungime de peste 4 metri, are imprimată imaginea unui bărbat care a fost crucificat.
Sursa: Daily Mail



Recomandări