Bursa generală a locurilor de muncă s-a desfășurat, ieri, în patru localități din județ, 120 de agenți economici oferind un total de 675 de joburi, din care aproape 400 la bursa din municipiul Suceava, organizată la parterul Iulius Mall Suceava. Față de anii trecuți, organizatorii de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava au remarcat oferta bogată din partea angajatorilor, cu precădere pentru bursa din municipiul Suceava. Nu la fel de mare a fost și interesul din partea sucevenilor aflați în căutarea unui loc de muncă. Elocvent în acest sens este și că oferta de locuri de muncă – 675 de posturi, a depășit numărul de persoane selectate pentru interviuri – 667. Cum pentru unele posturi căutate erau înscrise și 20 de persoane, care vor da interviuri de selectare, este evident că în realitate cei angajați efectiv vor fi mult mai puțini.
Multe joburi, dar plătite prost
Această situație anormală nu putea trece neobservată.
Mirela Adomnicăi, directorul executiv al AJOFM Suceava, a declarat: “Există nemulțumiri din partea angajatorilor cu privire la lipsa de interes a multora dintre persoanele prezente la bursă. Eu, în calitatea pe care o am, văd corelată această apatie și cu salariile pe care le oferă angajatorii, care sunt mici. Pe de altă parte, suntem în Regiunea Nord-Est, una săracă, puțin dezvoltată economic, astfel că așteptările celor care își caută un loc de muncă trebuie corelate cu realitatea de pe piața muncii. Adevărul este că majoritatea ofertelor sunt pentru un salariu minim pe economie, pentru început”.
Așadar, oferta de joburi de pe piața muncii este una destul de bogată, însă salariile nu sunt atractive.
Șomerii, sfătuiți să accepte pentru început și salariul minim pe economie
Mirela Adomnicăi este de părere că și mulți dintre cei care își caută un loc de muncă, în special tinerii, nu au suficientă răbdare: „Mai toți angajatorii spun că în condițiile în care noul angajat demonstrează că vrea să muncească, vrea să învețe și este serios și responsabil, cu siguranță că pentru a-l păstra îi va mări salariul. Poate că între a sta acasă, în șomaj, ori a lucra cu un salariu minim, care presupune și plata unor contribuții din partea angajatorului, ultima variantă este totuși mai bună”.
La bursa desfășurată în municipiul Suceava, coada cea mai mare nu era la mesele angajatorilor, ci la mesele de unde șomerii obțineau viza care confirma că au participat la bursă.
Absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, o categorie rară
O problemă este legată și de discrepanța dintre ce oferă angajatorii și forța de muncă disponibilă. În special în domeniul meseriilor, aproape că a dispărut forța de muncă.
Un angajator a semnalat și deficitul de absolvenți de liceu cu examenul de bacalaureat absolvit. Pentru un post de lucrător comercial, angajatorul avea deja 20 de persoane selectate. “Din ce în ce mai greu găsim absolvenți de liceu cu diplomă de bac, iar asta este cerința minimă pentru poziția de lucrător comercial. Cei cu studii superioare își doresc ceva mai mult, mai bine plătit, iar cei care nu au studiile medii finalizate sunt greu de integrat”, a exprimat un adevăr angajatorul.
Tinerii se plâng că li se cere experiență
Pentru absolvenți de studii superioare, oferta de la bursa locurilor de muncă a fost de doar 30 de posturi, pentru ingineri în domeniul tehnic și economiști.
În ceea ce-i privește pe tinerii prezenți la bursă, aceștia s-au plâns de o veche problemă. Faptul că li se cere experiență.
Andrei Filipciuc, un tânăr prezent la bursa de la Suceava, a declarat: “Se caută numai lucrători cu experiență, pentru un elev care a terminat liceul nu am găsit nimic. Nimeni nu mă angajează fără experiență, iar experiența nu am unde să o fac”.
Proiect: Burse speciale pentru tinerii care sunt încă elevi
Ca noutate, la bursa de ieri au participat și tineri care nu și-au încheiat încă studiile. Aceștia au fost invitați la bursă pentru un prim contact cu angajatorul, iar unii au fost luați în evidență pentru o viitoare angajare.
Directorul AJOFM Suceava speră ca această inițiativă să fie extinsă.
„Noi sperăm ca această experiență să reprezinte pentru tineri un prim pas în găsirea unui loc de muncă. În funcție de rezultat și la sugestia inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava ne propunem ca în viitor să organizăm burse speciale pentru viitori absolvenți, în cadrul programului «Școala Altfel»”, a declarat Mirela Adomnicăi.
50 de angajări pe loc
Aspectul pozitiv al târgului de locuri de muncă de ieri este că 50 de suceveni au fost angajați pe loc. Cele mai multe angajări pe loc, 20, au fost la Câmpulung Moldovenesc, alte 14 la Rădăuți, în timp ce la Suceava și Fălticeni au fost câte opt angajări pe loc. Cele mai multe persoane s-au angajat în domeniile: construcții, sănătate, comerț și fabricarea mobilei, în meseriile de tâmplar, electrician, muncitor necalificat, asistent medical sau vânzător.
Piața muncii
Mai multe joburi decât persoane interesate, paradoxul Bursei locurilor de muncă
