O anchetă începută tocmai în 2006, vizând poate cea mai mare rețea de contrabandă cu țigări care a acționat pe raza județului, s-a finalizat zilele trecute, când procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava au dispus trimiterea în judecată a nu mai puțin de 37 de persoane, printre care și Paul Iova (53 de ani), alias „Ion Petrișor”, din municipiul București.
Numele lui Iova a apărut pentru prima oară în presa din Suceava în vara lui 2010, când procurorii suceveni din cadrul DIICOT au trimis o armată întreagă de polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră, aproape 400 de angajați din structurile Ministerului Afacerilor Interne, să execute nu mai puțin de 50 de percheziții în București și cinci județe, Suceava, Botoșani, Constanța, Covasna și Neamț.
Au fost aduse atunci la audieri peste 50 de persoane, 14 au fost reținute pentru 24 de ore, iar 11 arestate preventiv.
La vremea respectivă, au fost ridicate în vederea confiscării țigări în valoare de circa 1.100.000 de euro, 11 autoturisme, sume de bani, pistoale cu gaz, dar și alte bunuri.
Printre cei arestați se numărau Paul Iova, pe atunci cunoscut pentru că organiza la nivel național concursul „Miss Piranda” și „încorona” așa-zișii regi ai manelelor din România, Constantin Nistor, de 45 de ani, alias „Copilu”, din Vicovu de Sus, și un anume George Tărâță, de 42 de ani, zis „Cușu”, din Vicovu de Jos.
În acest dosar, a fost reținută pentru 24 de ore și o tânără, Roxana Dana Rotar (26 de ani), cântăreață de manele, cunoscută drept „Prințesa Ardealului”, despre care anchetatorii susțineau că era amanta lui Iova și era folosită de acesta drept paravan pentru drumurile dese la Suceava.
37 de inculpați. Manelista „Prințesa Ardealului”, trimisă și ea în judecată
Impresarul maneliștilor a stat atunci, în vara lui 2010, o lună în arest preventiv, după care, spre surprinderea anchetatorilor, a fost eliberat de judecători.
Acum, însă, după aproape cinci ani, Iova, Nistor, Tărâță și manelista Roxana, alături de alți 33 de inculpați (printre care și mulți suceveni), se vor întoarce în sălile de judecată ale Tribunalului Suceava, fiind trimiși în judecată zilele trecute.
Potrivit anchetatorilor, Paul Iova, alias „Ion Petrișor”, deținea monopolul pe piața neagră a țigărilor de contrabandă din Capitală, iar marfa cu timbru de Ucraina și Republica Moldova era cumpărată de bucureștean de la Suceava, pe bază de comandă.
La Suceava, „Petrișor” ținea legătura cu mai mulți indivizi, prin care „Copilu” și „Cușu”, iar când aveau țigări de livrat, membrii grupării luau legătura între ei, iar totul se livra la București, pe bază de comandă.
„Ion Petrișor” în persoană, explicau surse judiciare, venea la Suceava și negocia prețurile, asigurând totodată și transporturile, deplasându-se ca antemergător pe traseul pe care era dusă marfa de contrabandă către Capitală.
Potrivit portalului de judecată, lista inculpaților este completată cu următorii inculpați: Mihaela Butnărașu, Mihai Arinton Bălței, Relu Valentin Burlacu, Angel Lucian Călin, Drabi Cristian Calotă, Marius Cozianu, Vasile Fănică Cernăuțean, Aurelian Costel David, Gabriela Frătișteanu, Aurel Iova, Adrian Arcadie Isopescu, Fănel Iova, Rustem Iova, Titi Vasile Ieremciuc, Adrian Militaru, Bogdan Manea, Vasile Mihai, Marian Negoiță, Petru Nistor, Laurențiu Nistor, Ioan Sorin Parasca, Paul Roman, Corneliu Constantin Simionovici, Ionel Sadoveanu, Dumitru Florin Vasile, Ghiocel Liviu Zabaschi, Mehmet Guzel, Neculai Stelian Hutopilă, Liviu Laurențiu Irina, Iulian Lazăr, Valentin Mehno, Ionel Vicovanu, Mihai Vicovanu.
Al doilea dosar. Procurorii: Eliberat din arest, a continuat să facă afaceri cu țigări de contrabandă
La câteva luni după ce a fost lăsat de către judecători să plece din arestul poliției județene, Paul Iova este încătușat din nou de procurorii DIICOT. A fost săltat dintr-un restaurant din București, în timp ce, susțineau anchetatorii, stabilea cu un alt inculpat, cu care avea interdicție să se întâlnească, vânzarea unor baxuri de țigări de contrabandă.
După aproximativ două luni, a fost eliberat din nou și s-a întors la București.
Anul trecut, în ianuarie, Iova a fost trimis în judecată în acest al doilea dosar, alături de alți 11 inculpați, cu toții acuzați că au făcut parte dintr-un grup de crimă organizată care avea ca scop comercializarea țigărilor de contrabandă aduse din Ucraina și Moldova, în special pe piața neagră de pe raza municipiului București.
„În perioada septembrie 2010 – noiembrie 2010, gruparea infracțională a preluat, depozitat, transportat și valorificat către segmentul bucureștean cantitatea de 639.718 pachete țigarete marca Marble, Viceroy, Next, More, Capital, X Treme, eludându-se în acest fel plata accizelor și a celorlalte taxe aferente, datorate bugetului consolidat al statului”, se arata într-un comunicat al anchetatorilor, precizându-se că valoarea prejudiciului total stabilit de Autoritatea Națională a Vămilor – Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Iași este de aproape 6,1 milioane de lei.
Transporturi de sute de baxuri de țigări prin Europa
În aprilie 2013, procurorii DIICOT Suceava l-au săltat a treia oară, pentru că, susțin anchetatorii, „Ion Petrișor” și-a continuat afacerile cu tutun de contrabandă adus de la noi din județ și vândut prin București.
Ba mai mult, arătau anchetatorii, gruparea lui Iova și-a extins afacerile și înspre Vest, vorbind de containere cu țigări și transporturi de sute de baxuri de țigări prin Europa, disimulate în tiruri care, chipurile, transportau produse chimice, condiții în care nu erau supuse controalelor autorităților vamale cu aparate cu detecție prin raze „X”.
Acest dosar se află încă în lucru la DIICOT Suceava.
DIICOT despre Iova: „Personaj cu notorietate în mediul interlop al Capitalei, cu conexiuni declarate cu înalți oficiali ai Poliției Române”
În documentele înaintate judecătorilor de procurorii DIICOT se vorbește despre faptul că „Ion Petrișor” ar avea conexiuni la nivel înalt în Poliția Română.
„Inculpatul Paul Iova, zis «Ion Petrișor», liderul segmentului de achiziție și desfacere a țigaretelor pe piața neagră de la nivelul municipiul București, personaj cu notorietate în mediul interlop al Capitalei, cu conexiuni declarate cu înalți oficiali ai Poliției Române, a dezvoltat o adevărată rețea infracțională pe care a reușit să o cointereseze în activitățile ilicite și să o controleze. Din probatoriul administrat în cauză rezultă fără echivoc creșterea considerabilă a cantităților de țigarete de contrabandă tranzacționate în perioada de monitorizare. (…) Prin prisma relațiilor la nivelul unor înalți ofițeri ai Poliției Române, inculpatul își ataca concurența prin denunțuri făcute împotriva acestora, în scopul protecției propriilor interese infracționale”.



