Procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuță, primarul suspendat al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, și omul de afaceri Constantin Babiuc au scăpat de arestul la domiciliu, după ce, spre sfârșitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Cluj a decis înlocuirea măsurii cu cea a controlului judiciar și punerea de îndată în libertate a inculpaților. Hotărârea a rămas definitivă după 48 de ore, interval în care Direcția Națională Anticorupție putea face contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum a făcut-o de fiecare dată în ultimele luni când judecătorii clujeni au decis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu și ulterior cu controlul judiciar. Numai că de data aceasta, reprezentanții parchetului anticorupție nu au mai făcut contestație, astfel încât arestul la domiciliu va fi înlocuit față de toți cei patru inculpați cu măsura controlului judiciar. Până în prezent, hotărârea a rămas definitivă față de fostul șef al Secției Penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dîmbu, și primarul suspendat al rădăuțeanilor, Aurel Olărean, care de vinerea trecută pot ieși liniștiți din casele lor atâta vreme cât nu încalcă interdicțiile impuse de judecători.
Judecătorul și afaceristul cer la Înalta Curte să poată să-și vadă concubina, respectiv soția
În privința magistratului Bogdan Bărbuță, judecător suspendat al Judecătoriei Rădăuți, și a omului de afaceri Constantin Babiuc, chiar dacă e clar că și ei au scăpat de arestul la domiciliu, hotărârea nu a rămas definitivă, întrucât cei doi au făcut contestație la Curtea Supremă. Și asta, pentru că printre obligațiile impuse celor doi pe durata controlului judiciar de către judecătorii Curții de Apel Cluj erau și interdicțiile, în cazul lui Babiuc, de a lua legătura cu soția sa (mandatar la firma SC Nicodemus Babiuc, societate aflată pe lista inculpaților), iar în cazul judecătorului Bărbuță, de a se vedea cu concubina sa, Daniela Mariana Prandea, judecător și ea la Judecătoria Rădăuți, inculpată și ea în același dosar.
Contestațiile celor doi se vor judeca, cel mai probabil, săptămâna viitoare, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cum DNA-ul nu a mai făcut contestație vizavi de înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, în cel mai rău caz pentru cei doi, contestația lor va fi respinsă și vor rămâne sub control judiciar, inclusiv cu interdicția de a sta deoparte de soție, respectiv concubină.
Magistrații și afaceristul,arestați din iunie 2014, primarul, din septembrie 2014
„Bomba” în acest dosar a explodat în iunie 2014, când procurorii structurii centrale a DNA au venit în județul Suceava și au făcut mai multe percheziții domiciliare, dar și la sediile unor instituții, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Judecătoria Rădăuți și Primăria Rădăuți.
Magistrații Dumitru Dîmbu și Bogdan Bărbuță (suspendați între timp de Consiliul Superior al Magistraturii), dar și afaceristul Constantin Babiuc au fost arestați preventiv, la București.
La acea vreme, la audieri a fost chemat și primarul din Rădăuți, numai că procurorii au decis atunci să-l cerceteze în stare de libertate în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influențeze martorii din dosar, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzațiile din dosar și a vrut să-l șantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acestuia din urmă, susțin anchetatorii, i s-a cerut să voteze o hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o mențină în funcția de bibliotecar-șef pe soția lui Andronachi.
Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care pe 11 septembrie 2014 au venit din nou la Rădăuți și l-au ridicat pe Aurel Olărean, iar ulterior cererea de arestare preventivă a fost admisă.
În luna mai a acestui an, cei patru au fost eliberați din Penitenciarul Gherla, după ce instanța supremă a decis că pot fi judecați în arest la domiciliu.
Grosul dosarului, care se află în prezent în Cameră Preliminară la Curtea de Apel Cluj, îl constituie afacerile ilegale dintre afaceristul Babiuc și judecătorul Bărbuță, acesta din urmă făcându-i cadou patronului de la Nikodemus (firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru), aproape 42 de hectare de teren, în valoare de circa un milion de euro, prin 69 de hotărâri judecătorești. Hotărâri ilegale, susțin anchetatorii.
Printr-o altă hotărâre a judecătorului Bărbuță, patronul de la Nikodemus a primit ilegal și un imobil din Rădăuți, care însă avea să fie câștigat în instanță de un alt om de afaceri din Rădăuți, iar pentru intimidarea acestuia din urmă, arată anchetatorii, au intrat în această caracatiță infracțională restul personajelor importante ale dosarului instrumentat de procurorii anticorupție de la București.
În timpul anchetei, procurorii DNA susțin că au descoperit și alte ilegalități, inclusiv presupuse șpăgi ridicole pe care le primea judecătorul Bogdan Bărbuță de la diferite persoane care aveau dosare pe rolul Judecătoriei Rădăuți.