Unul dintre cei mai mari regizori și scenariști din România, Mircea Drăgan, a primit titlul de Cetățean de onoare al județului într-o ceremonie festivă a Consiliului Județean Suceava. Maestrul Mircea Drăgan a participat ieri la ședința în cadrul căreia consilierii au aprobat acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului Suceava.
Propunerea pentru acordarea acestui titlu a fost făcută de președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor. Acesta a declarat că intenția de a-i acorda maestrului Mircea Drăgan acest titlu s-a născut după ce a avut o întâlnire cu acesta, în cadrul căreia și-a dat acordul pentru a folosi o secvență din filmul „B.D. la munte și la mare” pentru un clip de promovare a Aeroportului „Ștefan cel Mare”.
Nechifor a spus că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu Mircea Drăgan, acesta a oferit Consiliului Județean dreptul de a folosi filmele pe care el le-a regizat.
„Maestrul Mircea Drăgan a avut o contribuție excepțională la cultivarea spiritului românesc, întrucât de-a lungul carierei sale de regizor și scenarist a promovat, în cadrul filmelor sale istorice, imaginea județului Suceava și a personalității celei mai importante a istoriei Moldovei, domnitorul Ștefan cel Mare”, a spus Nechifor. El i-a mulțumit regizorului Mircea Drăgan pentru că „a trăit în Bucovina” atunci când a filmat „Frații Jderi”, „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475” și „Neamul Șoimăreștilor”. „Maestrul Mircea Drăgan ajuns să cunoască viața noastră și a încercat să surprindă pe peliculă lucruri care la momentul respectiv erau mai puțin ușor de făcut. A fost primul regizor din România care a integrat imaginea bisericii noastre Putna sau Mănăstirea Dragomirna într-un film epopee al artei noastre cinematografice”, a subliniat Nechifor, care a amintit că pentru filmele sale istorice regizorul a ales locații precum Suceava, Voroneț sau Sucevița, sau satul Mitocu Dragomirnei.
Mircea Drăgan a mai regizat filme precum „Columna”, „Brigada Diverse intră în acțiune”, „Brigada Diverse în alertă” sau „BD la munte și la mare”.
Mircea Drăgan: Este o onoare pe care nu am mai primit-o nicăieri
Maestrul Mircea Drăgan a venit în mijlocul consilierilor județeni și al tuturor celor care au ținut să fie prezenți la acest eveniment alături de soția sa, actrița Ioana Drăgan. Regizorul a fost primit cu aplauze îndelungi, fiind vizibil emoționat de acordarea acestei distincții. După votul consilierilor prin care s-a aprobat acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului Suceava, președintele CJ i-a înmânat lui Mircea Drăgan o diplomă specială, realizată în mod asemănător cu vitraliile, respectiv o pictură pe sticlă realizată de maicile de la Mănăstirea Dragomirna.
„Vreau să vă mulțumesc pentru această mare onoare pe care nu am mai primit-o nicăieri”, și-a început Mircea Drăgan discursul. El a spus că a primit acest titlu din partea Consiliului Județean Suceava, într-o zonă a țării „care îmi este dragă din multe și multe considerente”. Mircea Drăgan le-a mulțumit tuturor pentru că s-au gândit la el atunci când i-au acordat distincția, dar mai ales la filmele sale.
Mircea Drăgan a ținut să precizeze că deși „nu vrea să împartă această onoare cu nimeni”, este de datoria lui să amintească faptul că „la obținerea acestei împliniri a carierei mele” au contribuit toți cei care și-au adus aportul la realizarea filmelor sale. „Vreau să-i fac pe toți părtași la acest moment foarte important pe care îl primesc cu mare cinste eu, dar care se datorează și altora. Și nu pot să uit de contribuția cetățenilor acestei părți de țară binecuvântată de Dumnezeu, care au petrecut multe zile, fără plată, pentru realizarea acestor filme”, a spus Mircea Drăgan.
Regizorul Mircea Drăgan l-a evocat pe Gheorghe Cozorici, actor care s-a născut în comuna Arbore
Nu în ultimul rând el a ținut să-l evoce pe marele actor Gheorghe Cozorici, cel care l-a interpretat pe domnitorul Ștefan cel Mare în filmele „Frații Jderi” și „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475”. „Bucovina, care a dat atâți mari oameni de artă, știință și cultură, l-a dat și pe Gheorghe Cozorici, născut în comuna Arbore, cel care a dat viață unui personaj istoric, Ștefan cel Mare, cel mai iubit om din istoria României. Închei prin a vă exprima din nou mulțumirea mea profundă, pe care o văd ca o recunoștință, poate puțin tardivă, dar bine-venită pentru cei ce mai supraviețuim, pentru cinematografia română care a realizat epopeea istorică a poporului nostru”, a mai declarat Mircea Drăgan. El a subliniat că toate filmele pe care le-a realizat, transpuse pe DVD, le-a pus la dispoziția Consiliului Județean pentru a fi folosite „când vor, cum vor și unde vor”.
După discursul maestrului, Cătălin Nechifor i-a mai oferit acestuia „Lada de zestre” a județului, în timp ce scriitoarea Luminița Aldea i-a oferit regizorului două dintre cărțile sale.
Prezent la ceremonia de ieri, rectorul Universității „Ștefan cel Mare”, Valentin Popa, a ținut să sublinieze faptul că „suntem onorați și mândri să facem parte din acest proiect și să promovăm adevăratele valori, adevărate elite intelectuale ale poporului român”. De altfel, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a mai anunțat că instituția pe care o conduce a semnat ieri un acord de parteneriat cu Universitatea Suceava și cu Inspectoratul Școlar Județean pentru proiectarea filmelor oferite de maestrul Mircea Drăgan. Nechifor a spus că acesta este „un prim pas al acestui proiect cultural, de renaștere a noastră ca nație”. Ceremonia de ieri s-a încheiat după ce Cătălin Nechifor i-a oferit rectorului Valentin Popa o copie a afișului original al filmului „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475”. Filmul a fost proiectat ieri în sala Auditoriumului „Joseph Schmidt” de la Universitate, în prezența maestrului Mircea Drăgan.
Recunoaștere
Maestrul Mircea Drăgan a primit titlul de Cetățean de onoare al județului într-o ședință festivă și emoționantă a CJ Suceava
