S-a descoperit că, în general, există cinci zone problematice în ceea ce privește dieta și că oamenii se încadrează în una sau mai multe dintre acestea. Greutatea, oboseala permanentă, tulburările digestive, sindromul premenstrual și stresul sunt „capcanele” în care inevitabil ați căzut sau veți cădea la un moment dat. Vă oferim câteva sugestii foarte utile pentru fiecare categorie, ca să puteți evita pe cât posibil efectele nocive ale acestora.
Lupta permanentă cu greutatea este o problemă extrem de frecvent întâlnită. Creșterea în greutate are loc atunci când cantitatea de energie obținută din hrană și din băuturile consumate este mai mare decât cantitatea de energie utilizată în procesele metabolice și pentru exercițiul fizic. Atunci, excesul de energie este stocat sub formă de grăsime.
Ești supraponderal(ă)?
Greutatea ideală este definită prin intermediul Indicelui Masei Corporale (IMC), iar pentru a-l calcula, împărțiți greutatea dumneavoastră exprimată în kilograme la înălțimea dumneavoastră in metri și ridicată la pătrat. Un IMC egal sau mai mare de 25 indica supraponderalitatea, iar o valoare peste 30 este considerată obezitate.
De exemplu: 55 kg: 1,552 = 55 : 2,4025 = 22,9 95 kg : 1,82 = 95 : 3,24 = 29,3
Acum vă puteți verifica rezultatul prin comparație cu aceste intervale:
Greutate prea mică: sub 18,5
Greutate normală: 18,5 – 24,9
Supraponderalitate: 25 – 29,9
Obezitate: peste 30
Nimic nu vă va ajuta mai mult decât o dietă sănătoasă pentru a înfrunta toți factorii care stopează în mod normal scăderea în greutate, cum ar fi:
– Un colon încărcat, probleme intestinale;
– Consumul de hrana necorespunzătoare;
– Un aport crescut de hrană (în special, alimente grase, nesănătoase);
– Dezechilibre ale insulinei (cauzate de consumul prea mare de carbohidrați proveniți din zahăr);
– cantitate insuficientă de enzime;
– Lipsa exercițiului fizic;
– O funcționare precară a sistemului digestiv;
– Dezechilibre ale mineralelor și vitaminelor din organism;
– Paraziți sau viermi intestinali, care cauzează un apetit excesiv;
– O funcționare necorespunzătoare a glandei suprarenale;
– Obiceiuri alimentare proaste, de exemplu, nemestecarea completă a alimentelor și un program neregulat de a lua masa;
– Un metabolism încetinit;
– Un ficat leneș;
– Afecțiuni ale glandei tiroide;
– Retenția de lichide;
– Rinichi slăbiți;
– O infecție extinsă, de natura micotică.
Poftele alimentare
Produsele zaharoase, alimentele bogate în carbohidrați și dulciurile ridică nivelul compușilor chimici care îi conferă organismului starea de bine (acestea sunt endorfinele, serotonină și norepinefrină). Problema care apare în cazul consumului de produse cu conținut ridicat de zahăr este aceea ca el intră repede în fluxul sangvin, cauzând o producție rapidă de insulină și de serotonină. Când nivelul zahărului din sânge crește brusc, insulina îl descompune rapid, conducând apoi la scăderea concentrației acestuia și a endorfinelor din sânge. Acest lucru va face să vă simțiți mai rău decât înainte și s-ar putea să încercați să consumați și mai multe dulciuri pentru a vă recâștiga buna dispoziție, instalându-se astfel un ciclu de pofte necontrolate, creștere în greutate, oboseală și schimbări bruște de dispoziție – un cerc vicios destul de greu de rupt.
Cum scăpăm de pofta de dulciuri?
Veți simți nevoia să consumați dulciuri dacă: nivelul zahărului din sânge este permanent în dezechilibru; aveți deficiențe ale substanțelor nutritive; o infecție de natură micotică; dieta dumneavoastră este foarte bogată în carbohidrați rafinați, prelucrați și alimente sărate. Pofta de dulciuri este un indiciu al faptului că s-ar putea să aveți o afecțiune numită hipoglicemie, care va determina să consumați din ce în ce mai mult zahăr. Anumite alimente ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și temperează pofta de dulciuri. Cerealele integrale și legumele crude constituie alegeri excelente. Ignamele, cartofii dulci și dovlecelul ajută, de asemenea, la controlarea nevoii de dulciuri, fără să cauzeze o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Iar o linguriță de L-glutamină pudră luata înainte de masa ajuta la inhibarea poftelor alimentare.
Dezechilibrele insulinei
Când mâncăm, glucoza rezultată din procesul de descompunere digestivă este absorbită de organele interne și în sânge. Organismul își ia cantitatea de glucoză de care are nevoie, după care începe să producă insulina pentru a reduce nivelul de glucoza din sânge la normal, transformând glucoza în exces într-un compus numit glicogen, depozitat de ficat. În cazul unui regim alimentar sănătos, acest proces funcționează perfect, dar un consum ridicat de carbohidrați rafinați, în special de produse zaharoase, strică acest echilibru și totul începe să meargă pe dos. Organismul dumneavoastră trebuie să producă din ce în ce mai multă insulină pentru a descompune zahărul. În cele din urmă, veți căpăta rezistență la insulină și în loc să transformați excesul de glucoză în glicogen, îl veți transforma în grăsime. Astfel cu cât nivelul de zahăr din sânge va fi mai instabil, cu atât veți fi mai predispus la pofta de dulciuri și de carbohidrați nerafinați, precum pâinea. Vă puteți efectua singuri un test al tolerantei la glucoză. Dacă recunoașteți că aveți trei sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos, s-ar putea să aveți probleme cu reglarea insulinei și a glucozei din organism:
– Dificultăți de concentrare;
– Consum crescut de cofeină, ciocolată sau tutun;
– Transpirație abundentă;
– Sete excesivă;
– Dificultăți mari la trezire;
– Somnolență în mijlocul zilei;
– Incapacitate de a funcționa fără doza de cofeină/nicotină;
– Iritabilitate în absența meselor frecvente;
– Necesitatea de a dormi mai mult de opt ore pe noapte.
Informațiile au fost preluate din cartea „Ești ceea ce mănânci: Programul care vă va schimba viața”, Dr Gillian McKeith
Sursa www.topsanatate.ro
