Pagube și panică

Lupii și urșii fac ravagii în Bazinul Dornelor: nouă vaci și trei ponei, sfâșiați în ultimele zile



Una din vacile sfâșiate de urși
Una din vacile sfâșiate de urși

Urșii și haitele de lupi dau atac după atac printre animalele domestice din Bazinul Dornelor, în ultimele zece zile fiind înregistrate nouă cazuri de bovine sfâșiate, plus trei ponei care au avut aceeași soartă.
Medicul veterinar Petrea Dulgheru, care este la rândul lui și crescător de animale, a atras atenția că problema este scăpată de sub control, iar totul ar pleca de la interzicerea împușcării urșilor și lupilor de o bună perioadă de timp, ceea ce a dus la înmulțirea lor peste o limită normală.
Urșii au sfâșiat nouă bovine, din care patru la un singur gospodar
În cazul bovinelor, atacurile au fost date de urși. Cea mai mare pagubă a suferit-o un bărbat din Panaci, Ioan Moraru, căruia i-au fost omorâte patru vaci. La un alt proprietar au fost sfâșiate două bovine, iar la încă trei câte una.
Foarte surprinzător este că în cazul poneilor sfâșiați haitele de lupi au intrat în curțile unor gospodari din Vatra Dornei, într-o zonă aflată foarte aproape de șoseaua național-europeană.
Lupii nu consumă cât ucid, ei fac doar pagube foarte mari
Aceste ultime pagube vin după numeroase altele înregistrate în sezonul rece, în special la oi.
În luna noiembrie a anului trecut, o haită de lupi a atacat țarcul în care se aflau 40 de oi, pe strada Unirii din Vatra Dornei, pe proprietatea lui Petrea Dulgheru. Speriate de lupi, oile s-au izbit în gardul țarcului care le proteja, iar acesta a cedat. Oile au devenit astfel victime sigure, lupii omorând jumătate dintre ele.
Petrea Dulgheru a declarat:
„S-a ajuns la un dezechilibru total, urșii și lupii din Bazinul Dornelor sunt prea mulți. Lupii au făcut ravagii între cervidele din pădure, însă și printre animalele domestice. Este grav că au ajuns să atace chiar în Vatra Dornei, în zone intens locuite. Problema este și că lupii nu consumă cât ucid, ei fac doar pagube foarte mari”.
Dulgheru a atras atenția că și populațiile de râși și jderi au crescut foarte mult, iar ultimii pun în pericol cocoșul de munte.
Comisii mixte fac evaluări în teren
Ieri, mai multe comisii formate din reprezentanți ai mai multor instituții ale statului se aflau în teren, la Vatra Dornei, pentru întocmirea dosarelor privind despăgubirea oamenilor afectați de atacurile din ultimele zile.
Crescătorii din Bazinul Dornelor spun că singura soluție este recoltarea de către vânători a exemplarelor care atacă și în general diminuarea numărului acestora până la un nivel care să le facă să nu mai coboare în zonele locuite în căutare de hrană.
Petrea Dulgheru și-a exprimat speranța că despăgubirile vor fi juste și vor ține cont că proprietatea este garantată în România. El a mai declarat că îngrădirea animalelor nu are nici un efect în fața ursului.
„Un urs de 600 de kilograme rupe tot ce are în cale. Dacă oamenii nu vor fi despăgubiți există riscul de a deveni dușmani ai vânatului, iar asta nu ar fi bine pentru absolut nimeni”, a avertizat Dulgheru.



Doi ponei sfâșiați în curtea unui dornean
Doi ponei sfâșiați în curtea unui dornean
Una din vacile sfâșiate de urși
Una din vacile sfâșiate de urși


Recomandări