Fondurile europene care ar fi accesate pe proiectele de dezvoltare a Zonei Metropolitane Suceava și a arealului Suceava-Botoșani, în valoare de peste un miliard de euro, ar fi cheltuite după criteriile de eficiență prevăzute de legislația europeană și nu pot fi utilizați pe post de mită electorală, la discreția primarilor. Primarul de Suceava, Ion Lungu, președintele Zonei Metropolitane Suceava, a declarat, vineri, după întrunirea consiliului director al acestei asociații de localități, că proiectele de infrastructură care vor fi promovate trebuie să aibă o bună justificare în ceea ce privește eficiența.
„Sigur, ca primari avem uneori tentația de a duce un drum într-un sat, undeva să ne asigurăm niște voturi, dar proiectele europene se fac pe principiul cost-beneficiu, trebuie să aibă un anumit număr de mașini și călători care circulă pe acele drumuri, sunt indicatori de eficiență”, a declarat Ion Lungu, într-o conferință de presă.
La întrunirea Consiliului Director de vineri au fost prezenți și reprezentanți ai firmei de consultanță, alături de primarii și viceprimarii din cele 14 localități componente. S-a analizat studiul strategiei de dezvoltare a zonei metropolitane în perioada 2014-2020 și s-au creionat liniile directoare pentru dezvoltarea infrastructurii – rute de transport, de legătură între localitățile componente, dezvoltarea rețelei de apă și canalizare. La această oră, opt dintre localitățile componente nu au apă și canalizare, iar opt nu au gaz metan.
„Civilizația înseamnă apă, canalizare, gaz metan, energie electrică. Am stabilit cu primarii ca în 15 martie să ne întâlnim din nou, să definitivăm acest studiu și să-l aprobăm. Rămân optimist că vom putea promova proiecte pe zona metropolitană, care reprezintă 25 la sută din populația județului Suceava”, a afirmat Lungu.
Schimbarea la față a Sucevei costă sute de milioane de euro
Tot în data de 15 martie va fi aprobată și o organigramă pentru personalul necesar asociației.
În prima parte a lunii martie Lungu intenționează să organizeze și o întâlnire cu administrația locală din Botoșani, la aeroportul Salcea, pentru aprobarea strategiei de dezvoltare pe acest areal. Proiectele avute în vedere la finanțare pentru zona metropolitană sunt de dezvoltare a campusului universitar de la Moara, parc industrial și sistem de transport public ecologic interurban, dar și două drumuri județene pe o distanță de aproape 60 de kilometri. Pentru municipiul Suceava sunt prevăzute proiecte de reabilitare termică a cel puțin zece mii de apartamente, construirea a sute de locuințe ANL și sociale, consolidarea unui versant, amenajarea albiei râului Suceava, punerea în valoare a Curții Domnești și reabilitarea infrastructurii urbane din cele mai mari cartiere.
Polul de dezvoltare Suceava-Botoșani are în vedere proiecte de 400 de milioane de euro, printre care înființarea unei linii metropolitane de tren ce ar urma să facă legătura între cele două municipii în doar 15 minute, realizarea centurii rutiere II de ocolire a municipiului Suceava, Suceava – Ipotești – Bosanci – Salcea spre Botoșani și a unui drum expres între cele două orașe, construcția unei sălii de sport polivalente și a unui stadion de minimum 30.000 de locuri la jumătatea distanței dintre cele două municipii, precum și o secție a universității din Suceava la Botoșani. Însumate, proiectele pentru zona metropolitană și pe arealul de dezvoltare au nevoie de o finanțare de circa un miliard de euro.