Eclipsa totală de Lună care a avut loc în noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 (vineri spre sâmbătă), fenomenul astronomic de acest gen cu cea mai lungă durată din secolul XXI, a fost urmărită cu maxim interes de o mulțime de suceveni, care au și surprins numeroase imagini inedite.
„Am urmărit fenomenul de la început până la sfârșit, când Luna a ieșit total din umbra Pământului, ceea ce s-a întâmplat aproape de ora 01.00 dimineața. A fost interesant și emoționant. Dar emoțiile sunt constructive, pentru că fac totul să iasă foarte bine”, a spus Alex Sofian, de la Momentum Studio, care a fotografiat eclipsa de lună de la Observator, cu teleobiectivul aparatului Canon EOS-1D X.
Eclipsa de lună de la finele lunii iulie a fost cu 40 de minute mai lungă decât „Superluna albastră sângerie”, eveniment astronomic care a avut loc la începutul acestui an.
În total, fenomenul cunoscut în popor drept „Luna sângerie”, ca urmare a culorii roșiatice pe care o capătă satelitul nostru natural atunci când trece în umbra Pământului, nuanța fiind dată de cantitatea de praf și atmosferă terestră prin care lumina solară trebuie să treacă și care ajunge să fie reflectată de Lună, a durat o oră și 43 de minute.
Fotografii spectaculoase cu „Luna sângerie”, al cărei moment maxim a avut loc la ora 23:21 – ora României, au fost făcute și de alți suceveni, precum Nelu Marcean, Silviu Olariu și Adrian Stoleru, care le-au postat pe rețelele de socializare.
Eclipsa se produce doar în timpul Lunii pline, atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt perfect aliniate. Conform specialiștilor, deoarece orbita Lunii în jurul Pământului are o înclinație relativ diferită față de cea a Pământului în jurul Soarelui, o aliniere perfectă nu se produce la fiecare Lună plină. De la formarea satelitului natural (în urmă cu 4,5 miliarde de ani), acesta s-a îndepărtat de planeta noastră cu aproximativ patru centimetri pe an, încât, în viitor, peste miliarde de ani, probabil că fenomenul acesta nu va mai avea loc.