Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare



Octombrie, Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare, este marcată prin activități consacrate cărții, cititului, bibliotecilor și bibliotecarilor școlari, pretutindeni în lume.
În această perioadă, aceștia, împreună cu elevii și cadrele didactice din școli, desfășoară diverse activități dedicate susținerii și promovării lecturii și imaginii pozitive a bibliotecilor școlare în rândul generațiilor actuale de cititori. În anul 2012 sloganul lunii a fost School Libraries: a Key to the Past, Present & Future – Biblioteca școlară: Cheia către trecut, prezent și viitor. Pentru anul 2014, un slogan local al acestei manifestări culturale este Lectura, un pas spre cunoaștere și împlinire.
În acest context, elevii Școlii Gimnaziale Moara, coordonați de dna profesor Loredana Sopon și ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, coordonați de dna profesor și director adjunct Crenguța Grosar, au demarat un proiect de parteneriat educațional numit Prietenii Cărții, în colaborare cu Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”. Dna bibliotecar Mirela Nica este responsabilă cu îndrumarea activităților care se vor desfășura în cursul anului școlar 2014-2015 în incinta bibliotecii județene.
În întreaga lume, în ziua de luni a ultimei săptămâni din octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bibliotecilor Școlare, zi stabilită în anul 1999, la inițiativa Asociației Internaționale a Bibliotecarilor Școlari (IASL). În aceste zile de luni, în cadrul bibliotecilor din școlile implicate în proiect s-au desfășurat activități menite să promoveze lectura ca pe o deprindere uzuală și formativă a tinerilor cititori. Astfel, elevii au elaborat afișe de promovare a lecturii la nivelul școlii, semne de carte cu imagini și mesaje stimulative în acest sens, au creat cărți, au stabilit unele drepturi ale cititorilor. Dna Carmen Ciobanu, bibliotecar al Școlii Gimnaziale Nr. 1, și dna Maria Barbă, bibliotecar al Școlii Gimnaziale Moara, au îndrumat cu succes lectura și activitățile desfășurate de elevi în bibliotecile școlare din unitățile implicate în proiect.
Vineri, 31 octombrie 2014, elevi din clasele a VI-a de la cele două școli urmează a se întâlni la biblioteca județeană, pentru un schimb de experiență pe baza impresiilor din propriile lecturi suplimentare și pentru ca acei copii care încă nu sunt înscriși să-și facă permisul de intrare. Vocea cărților citite și împărtășite celorlalți va fi la unison cu acordurile elevilor de la Colegiul de Artă din Suceava, îndrumați de dnii profesori Ilie Zugravu și Daniel Dragomirescu, care vor veni să transpună în muzică limbajul artistic al cărților.



Recomandări

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională
Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională