Lume nouă, viață nouă



Lume nouă, viață nouă
Lume nouă, viață nouă

Motto: “Adevăratul domiciliu al omului nu este casa, ci drumul, și viața însăși este o călătorie de făcut cu pasul” (Bruce Chartwin)
Cadre didactice aleȘcolii Gimnaziale “Petru Comarnescu” din Gura Humorului, mereu interesate de perfecționarea lor și a activităților școlare, dornice să împărtășească și să schimbe informații sau bune practici, au demarat în această perioadă un amplu proiect de mobilitate în domeniul educației școlare “Lume nouă, viață nouă”, Erasmus+.
În cadrul acestui proiect am avut o oportunitate deosebită, aceea de a participa la o mobilitate educațională desfășurată în Franța, la Paris, prin cursul “Grand Tour en Europe: créativité, innovation, citoyenneté active et dialogue interculturel”, în perioada 12-16 octombrie 2015. Am beneficiat de curs 17 participanți, profesori din 6 țări europene: România, Italia, Spania, Germania, Cipru și Letonia.
Grand Tour s-a constituit într-un ansamblu de activități care s-au inspirat din căutare – acțiune ca metodologie ce folosește o învățare circulară de tipul observație, evaluare, intervenție, observație. Cursul a alternat sesiunile teoretice cu vizite, seminarii și activități practice urmând tema călătoriei, un concept de foarte veche și nobilă tradiție, care ne-a invitat la descoperirea frumuseții printr-o abordare interculturală, spațială și temporală.
Prin intermediul programului educațional și contactele realizate am adâncit următoarele aspecte: cunoașterea rădăcinilor culturale ale Europei, ale bogăției patrimoniului cultural și natural, ale diversității tradițiilor europene.
Tot ceea ce am prezentat s-a raportat în mod concret la achizițiile realizate în vizitele noastre. Punctul de plecare al traseului nostru a fost gara Saint Lazare cu celebra pictură a lui Monet, pod al călătoriei între oameni și timp.
Primul contact cu specificul învățământului francez, mai ales cu activitățile extrașcolare, l-am realizat la Champigny, un mic orășel lângă Paris, unde am descoperit „Maison pour tous”, un loc în care se dezvoltă relațiile de familie între generații, între popoare, în care se învață și se face totul împreună. Acolo câțiva creatori de artă contemporană ne-au prezentat tehnicile lor de lucru inovatoare.
Muzeul Carnavalet, Petit Palais, Muzeul Cluny, Casa Victor Hugo, Muzeul Delacroix, catacombele Parisului, Notre Dame ne-au încântat ochii, dar desigur vizitarea Luvrului, considerat cel mai mare muzeu de istorie și artă din lume, s-a constituit în momentul de referință al tuturor activităților noastre. Printre piesele celebre la Luvru am admirat Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci și Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix.
Principala finalitate a acestui curs a fost aceea de a lega firele comunicării între subiect și contextul spațial-temporal de referință în pluralitatea de relații care unesc cei doi poli, pentru a reaprinde relațiile dintre teritorii și cei care locuiesc acolo.
Profesor înv. primar Elena Atănăsoaie
Școala Gimnazială “Petru Comarnescu” Gura Humorului



Recomandări

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului
Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului