Avertizare

Luhan atrage atenția că bolnavii de hemofilie și hepatită din România sunt condamnați la moarte



Petru Luhan: „Este rușinos modul în care Ministerul Sănătății ignoră problemele bolnavilor de hemofilie”
Petru Luhan: „Este rușinos modul în care Ministerul Sănătății ignoră problemele bolnavilor de hemofilie”

Europarlamentarul PDL Petru Luhan a atras atenția că bolnavii de hemofilie și hepatită din România sunt condamnați la moarte, în condițiile în care actualul Guvern al României i-a lăsat fără sprijin financiar sau medical.
Luhan a precizat că a făcut front comun cu bolnavii români de hemofilie și hepatită dezamăgiți de promisiunile nerespectate ale Ministerului Sănătății, iar împreună cu Alianța Pacienților Cronici din România a adus în dezbaterea Parlamentului European dificultățile și discriminarea cu care se confruntă. Astfel, în cadrul unei conferințe organizate la sfârșitul săptămânii trecute la Bruxelles, medici, pacienți, companii farmaceutice, experți ai Comisiei Europene, precum și europarlamentari au încercat să găsească soluții pentru ca bolnavii din România să beneficieze de acces egal, nediscriminatoriu, la tratamente la standarde europene.
“Bolnavii de hemofilie trăiesc, în România, o dramă. Accesul la tratamentul care i-ar face să trăiască vieți normale este limitat. Aproximativ 2.000 de români au zilnic teama unei noi sângerări pe care nu o pot opri fără tratament, astfel încât, în lipsa acestuia, starea de dizabilitate sau decesul bat la ușă”, a declarat președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia.
La rândul lui, europarlamentarul Petru Luhan a arătat că deși Ministerul Sănătății a promis includerea hemofiliei ca prioritate în strategia națională de sănătate, în realitate, pacienții beneficiază în continuare doar de tratament în regim de urgență, spitalele deținând factor de coagulare de substituție în cantitate de doar 0,5 unități internaționale pe cap de locuitor, adică de șase ori mai puțin decât standardul agreat la nivel european.
„Este rușinos modul în care Ministerul Sănătății ignoră problemele bolnavilor de hemofilie. Dacă în Uniunea Europeană această boală rară nu mai este de mult o problemă, la noi, bolnavii de hemofilie mor cu zilele în așteptarea alocării fondurilor necesare pentru tratament”, a declarat Luhan, care în 2013 a fost declarat Europarlamentarul Anului pentru inițiativele sale în domeniul sănătății.
În ceea ce privește problematica hepatitei, el a explicat că România are una dintre cele mai mari prevalențe din UE, de 6,4% la 1.000 de locuitori, în cazul hepatitei B, și de 5,4% la 1.000 de locuitori în cazul hepatitei C. Petru Luhan a spus că, din păcate, programele de screening au fost abandonate, bolnavii nu au resursele financiare pentru a acoperi costul depistări bolii și costurile tratamentului, iar în rândul tinerilor consumul de droguri injectabile și piercing-ul au dus la creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri.
„Din cauza atitudinii pasive a Ministerul Sănătății, asociațiile de pacienți cu boli hepatice, medici și bolnavi au venit la Bruxelles pentru a cere sprijinul Parlamentului European, pentru ca demersurile lor să nu mai fie ignorate de autoritățile din țară. Mesajul lor a fost bine primit atât de către reprezentanții Comisiei Europene prezenți la discuții, cât și de alți europarlamentari, alături de care le voi susține cauza”, a afirmat Petru Luhan.
El a subliniat că va lansa o declarație scrisă, inițiativă care beneficiază deja de sprijinul altor europarlamentari, asociații de pacienți și ONG-uri. „De îndată ce va fi aprobată de Parlamentul European, voi transmite declarația scrisă către Comisia Europeană și Ministerul Sănătății, aceasta urmând să includă și un plan concret de acțiune, pe care autoritățile de la București nu-l vor mai putea ignora atât de ușor”, a mai declarat europarlamentarul PDL.



Recomandări

Senatorul Virgiliu Vlăescu atrage atenția că România pierde 869 milioane de euro din PNRR pentru că actuala guvernare nu renunță la pensiile speciale

Senatorul Virgiliu Vlăescu atrage atenția că România pierde 869 milioane de euro din PNRR pentru că actuala guvernare nu renunță la pensiile speciale

Medicul fălticenean Emanuela Mercore Huțanu, la Forumul național de medicină a stilului de viață: „Bolile cronice netransmisibile ne fură ani de viață trăiți cu sens”

Medicul fălticenean Emanuela Mercore Huțanu, la Forumul național de medicină a stilului de viață: „Bolile cronice netransmisibile ne fură ani de viață trăiți cu sens”