130 de ani de la naștere

Lucrare dedicată celui mai important arheolog clasicist și epigrafist al Bucovinei: Teofil Sauciuc-Săveanu (1884-1971)



Teofil Sauciuc-Săveanu. Viața și opera
Teofil Sauciuc-Săveanu. Viața și opera

Recent, a văzut lumina tiparului un volum dedicat vieții și activității științifice a profesorului, arheologului, epigrafistului Teofil Sauciuc-Săveanu, unul dintre cei mai însemnați cercetători ai antichităților „clasice” din România, născut la 21 octombrie 1884, la Bosanci, județul Suceava.
Lucrarea, cu titlul „Teofil Sauciuc-Săveanu. Viața și opera”, este semnată de profesorul universitar dr. ing. Valerian Ciofu, din București, fost vicepreședinte, timp de peste 30 de ani, al Societății Numismatice Române. Proiectată pentru a marca centenarul nașterii ilustrului cărturar bucovinean, în anul 1984, lucrarea nu a putut fi tipărită din cauza cenzurii comuniste. Abia acum, prin grija arheologilor dr. Bogdan Petru Niculică (Muzeul Bucovinei Suceava) și a dr. Cătălin I. Nicolae (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București), s-a reușit publicarea unei ediții complete și critice a textului, finalizat în anul 1984 de Valerian L. Ciofu, la rândul său originar din ținuturile sucevene.
Cartea include un „Cuvânt înainte” semnat de cel mai important cercetător al istoriografiei arheologiei românești, profesorul universitar dr. Mircea Babeș (București), precum și un text inedit, bilingv, aparținând lui Teofil Sauciuc-Săveanu, referitor la holera din Mangalia, din anul 1854.
Apariția acestui interesant volum a fost posibilă prin implicarea primarului comunei Bosanci, Anton Curic, a unor inimoși sponsori locali, precum și sprjinului acordat de Maria Olar, președinta Fundației Culturale „Leca Morariu” din Suceava.
Aceasta este prima lucrare monografică dedicată profesorului Teofil Sauciuc-Săveanu, cunoscut pentru meritele sale științifice (profesor universitar la Cernăuți, cu doctorat la Viena, recunoscut drept unul dintre cei mai mari epigrafiști români, descoperitor al vechiului Callatis – Mangalia de astăzi, unde a efectuat, timp de două decenii, săpături arheologice), dar și politice (a fost unul dintre liderii mișcării țărăniste din Bucovina interbelică, deputat de Storojineț, ministru al Bucovinei între anii 1929-1932, activități crunt pedepsite de autoritățile comuniste, prin trimiterea sa, între anii 1950-1956, în închisoarea de la Sighet). Unica fiică a profesorului, Carmen, a fost căsătorită cu pictorul Paul Verona (1897-1966).



Recomandări

Întâlnire importantă și discuții între specialiști suceveni, oameni de știință din Suedia și România, la Muzeul Național al Bucovinei

Întâlnire importantă și discuții între specialiști suceveni, oameni de știință din Suedia și România, la Muzeul Național al Bucovinei