La Colegiul Național „Nicu Gane” din municipiul Fălticeni a avut loc sâmbătă, 22 noiembrie, o sesiune de formare având ca temă „Luarea deciziilor și Leadership”, organizată de școala gazdă împreună cu reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor Suceava și profesori formatori din județ.
La activitate au participat aproape 30 de elevi de la cele trei colegii din municipiu („Nicu Gane”, „Nicolae Băcescu” și „Vasile Lovinescu”), de la Grupul Școlar Dolhasca și de la Grupul Școlar Liteni, în calitate de reprezentanți ai Consiliilor Școlare și participanți la proiecte derulate în licee, cum ar fi GCRS și Euroșcoala, printre invitați numărându-se prof. Sofrona Mara Perța, formator în Consiliul Național al Elevilor (CNE), iar din partea Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Suceava au participat Ciprian Ungureanu, prim-vicepreședinte al CJE, și Adrian Puha, reprezentantul departamentului de educație formală și nonformală de la Colegiul Tehnic Rădăuți.
Inițiativa organizării activității de formare de la Fălticeni i-a aparținut lui Dimitrie Cielecki, președinte al Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul Național „Nicu Gane”, și s-a bucurat de susținerea conducerii Colegiului “Nicu Gane”. După declarația făcută de președintele CJE Suceava, Tudor Găitan, la alegerile pentru Biroul Executiv al CJE, acesta vrea să continue proiectele pe care le-a început în Rădăuți, acolo având loc prima activitate de acest gen, Dimitrie Cielecki și-a propus să intensifice activitatea Consiliului Elevilor din Fălticeni, să invite tineri de la celelalte licee cu care să se înceapă o colaborare, astfel încât să devină toți o echipă.
Consiliul Național al Elevilor a inițiat și facilitează, prin Consiliile Județene ale Elevilor și cu sprijinul rețelei de formatori CNE, participarea elevilor, membri activi în Consiliile Școlare și/sau Consiliile Județene ale Elevilor, la următoarele module de training: „Comunicare interpersonală”, „Lucru în echipă”, „Managementul conflictelor”, „Luarea deciziilor și Leadership”, „Autocunoaștere și dezvoltare personală”, „Dezvoltare organizațională”, „Managementul proiectelor”, „Relații publice și comunicare”, „Argumentare și oratorie”.
“Din cele nouă module de formare din CNE, noi am ales modulul «Luarea deciziilor și Leadership» pentru că majoritatea suntem la început de drum în Consiliul Elevilor și consider că este o temă foarte importantă pentru activitatea noastră în următorul an”, ne-a declarat Dimitrie Călin Cielecki, președintele Consiliului Școlar de la Colegiul Național “Nicu Gane”.
Arta dezbaterilor
Printre temele abordate de elevi împreună cu profesoara Mara Perța s-au numărat „Bariere în comunicare”, „Tipuri de decizii și etape în luarea deciziilor”, „Strategii de luare a deciziilor”, „Profilul leaderului”, „Leader vs. Șef”, „Modele de leadership”, „Modul de argumentare și dezbatere”. Andrei Tofan, reprezentant al unuia din grupurile de dezbateri de la Colegiul Național “Nicu Gane”, ne-a spus: „Știința apare sub diverse forme în orice domeniu de activitate și este nevoie de știință pentru a susține în public o opinie, a susține pe baza unor argumente solide ceva în care tu crezi cu adevărat. Arta persuasiunii se învață, dar se și moștenește. Sunt anumite tehnici care trebuie urmărite pentru a fi mult mai persuasiv și să poți analiza mult mai clar opiniile celorlalți. Asta învățăm noi la cluburile de dezbateri. Nu este suficient a da din gură, ci este necesară o structură a argumentelor, astfel încât să putem susține o idee sau să putem contraataca. Conform unui studiu, majoritatea oamenilor nu pot susține un discurs în fața unei săli pline deoarece sunt timorați sau nu au obișnuința de a vorbi în public. Dezbaterile academice oferă un cadru competitiv din care poți să înveți cum să structurezi coerent un discurs, cum să eviți anumite erori de argumentare, dar și cum să vorbești cu bun-simț”.
Pe lângă activitatea curentă din cadrul Consiliului Elevilor, motivația de a participa la toate sesiunile de formare și capacitatea de a valorifica ulterior competențele formate prin training, întâlnirea de sâmbătă a avut ca scop stimularea unui comportament democratic între elevi, iar ca obiective practicarea dezbaterilor academice în mod cât mai constant, formarea unui stil oratoric pentru elevii de liceu, cunoașterea reciprocă între elevi și dezvoltarea unor atitudini benefice în comportamentul elevilor prin preluarea modelului unor personalități marcante.
Pentru anul școlar în curs, elevii de la cele trei colegii din municipiul Fălticeni și-au propus să vină cu o abordare nouă în educație, care să dea roade în ceea privește îmbunătățirea comunicării între elevi și profesori și celelalte instituții implicate în actul educațional prin formarea unui Consiliu Local al Elevilor din zona Fălticeni, cunoștințele despre leadership și modul de luare a deciziilor fiind doar un început în acest proiect.
Cu ajutorul antrenorilor voluntari și al formatorilor din Consiliul Național al Elevilor se va forma o echipă locală care va conștientiza problemele, își va asuma responsabilități și va găsi soluții prin forțe proprii, astfel încât vocea elevilor să fie auzită și încurajată să vină cu soluții. Pentru a lucra bine în Consiliul Local al Elevilor este nevoie de încredere, deschiderea pentru colaborare, apreciere, sprijin și asumarea responsabilității.
Sesiune de formare
„Luarea deciziilor și Leadership”, la Fălticeni
