În vara anului trecut, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) au fost finalizate lucrările de reamenajare din fața corpului istoric al instituției, corpul A, prilej cu care, aproape de zona pietonală, de pe strada Universității, a fost amenajat un soclu din marmură cu numele și sigla instituției.
Placat cu marmură, postamentul este situat la intrarea în campusul USV, fiind unul dintre cele mai reprezentative elemente de identitate vizuală a instituției.
Cu toate acestea, nu mult a durat până ce soclul a căzut pe mâna vandalilor care au furat, în repetate rânduri, câte una sau două litere prinse de postament.
Reprezentanții instituției mărturisesc că au refăcut înscrisul, însă, ulterior, alte litere au fost îndepărtate de pe soclul de pe strada Universității.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector al USV, „după ce aceste acte de furt s-au repetat, am instalat o cameră video. Autorii au venit cu glugi, cu bâte și au smuls literele în timpul nopții, în jur de ora 2.00”. Acesta a mai menționat că nu toți cei care smulg semnele grafice de pe soclul USV au intenția de a le valorifica, ținând cont că unele au fost găsite deformate, aruncate la doar câțiva metri de soclu.
De cealaltă parte, rectorul responsabil de baza materială a USV, prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, a menționat că slovele nu sunt din cupru, cum poate ar crede unii, ci sunt realizate dintr-un aliaj.
„Literele sunt doar suflate cu puțin cupru, costul uneia fiind între 200 și 300 de lei. La început, nu ne-am pus problema că vor fi furate, am rămas și noi neplăcut surprinși de faptul că acestea au început să dispară”, a arătat Gabriela Prelipcean. Aceasta a mai evidențiat că postamentul pe care se află sigla și numele universității face parte dintr-un proiect mai amplu de reabilitate a compusului universitar. Potrivit proiectului, soclul ar fi trebuit amplasat câțiva metri mai în spate, dar, pentru a acoperi un tablou electric, reprezentanții USV au considerat oportună plasarea soclului unde este acum.
Pentru a preveni alte furturi, reprezentanții Universității din Suceava s-au gândit la două posibile soluții. Fie vor instala un ecran de protecție deasupra literelor, fie vor opta pentru un alt sistem de prindere a acestora, astfel încât la începutul anului universitar 2014-2015 numele instituției să fie complet.