Am întâlnit mulți oameni care au „mania listelor”, fără să se limiteze doar la cele pentru cumpărăturile de la supermarket, ci le fac pentru o sumedenie de alte lucruri : lista cu obiecte de luat în călătorie, cea cu numerele de telefon ale companiilor de taximetrie, cea cu planificarea unor evenimente de familie (precum nuntă sau botez), cea cu furnizori, colaboratori, sau cu zilele de naștere ale cunoscuților. Un studiu în acest sens arată că aproximativ 75% dintre noi folosim astfel de notițe, iar în majoritatea cazurilor sunt considerate o modalitate eficientă pentru a ne urmări scopurile pe termen mediu și lung.
Listele sunt benefice pentru echilibrul fizic și psihic fiindcă pe de-o parte ne fac mai mulțumiți, mai stăpâni pe destinul nostru iar pe de altă parte ne fac mai organizați, mai eficienți în tot ce întreprindem indiferent care ar fi meseria noastră ori statutul social.
Iată o listă cu 6 beneficii care arată de ce este bună o listă și cum ne putem organiza mai eficient … „pe hârtie” :
1. Ne controlăm mai bine viața. Deși pare un pic surprinzător, listele ne ajută să ne atingem scopurile stabilite, chiar dacă nu urmăm toți pașii pe care ni i-am propus. De fiecare dată când eliminăm ceva de pe listă ne reamintim că facem progrese, ceea ce ne poate motiva să ne continuăm planul cu și mai mult entuziasm.
2. Luăm cu mai multă ușurință decizii importante. De aceea e bine, mai ales pentru cei mai indeciși din fire să ne facem liste cu tot ceea ce ne trece prin minte referitor la situația care ne frământă, adică să ne schițăm ideile. Procedând în acest mod vom identifica mai ușor soluțiile potrivite. Părerea psihologilor este că abordarea scrisă a oricărei probleme ne ajută să ne simțim mai pregătiți de a ne confrunta ce ea.
3. Ne stimulăm activitatea creierului! Memoria pe termen scurt poate reține între șapte și nouă activități pe care ne-am propus să le desfășurăm în intervale similare de timp, însă pe termen lung lucrurile se schimbă. Lista alcătuită de noi ajută creierul să analizeze mai bine sarcinile stabilite și să le prioritizeze, să delege atunci când este cazul sau chiar să elimine câteva dintre ele, dacă nu sunt chiar atât de importante.
4. Ne motivăm! Cei care își alcătuiesc săptămânal liste de sarcini pe care să le îndeplinească se îndreaptă mult mai rapid spre atingerea țelurilor decât cei care nu au acest obicei. Este ca un fel de angajament scris față de propria persoană care motivează și mobilizează foarte eficient. Fiecare vrea sa fie mândru de conștiinciozitatea sa așa că nu ar putea reveni cu inima plină la lista… nebifată.
5. Obținem un echilibru binefăcător! Atunci când simțim că nu mai reușim să vedem lucid care sunt prioritățile acțiunilor noastre, să ne facem o listă de tipul : „ Viața mea ar fi completă dacă…”. Prin simpla enumerare a activităților noastre care ne pot face mai fericiți pe termen mai lung, așa cum ar fi o abilitate mai mare la următoarea negociere sau petrecerea mai multor clipe frumoase lângă cei pe care îi iubim, vom reuși să ne canalizăm energia în direcția necesară.
6. Ne bucurăm de fiecare zi fără să ajungem să ne plictisim sau din contră, să fim stresați că nu ne mai ajunge timpul! Realizează o listă cu 100 de lucruri care îți fac plăcere – de la citirea revistei preferate, grădinărit, diverse jocuri până la călătorii în locuri de pe glob unde visezi să ajungi. E bine să incluzi și vise mărunte mai ușor de realizat dar și unele mari mai greu de atins. Încearcă să duci la bun sfârșit una pe săptămână, iar pe cele mai ambițioase sau care presupun resurse financiare mai mari, pune-ți în gând să le realizezi în decursul următorului an.
Aceste avantaje de a alcătui o listă par a fi știute de mulți , la nivel teoretic, dar am observat că pentru unii pare o corvoadă în sine alcătuirea unei astfel de planificări de parcă acest prim pas ar fi unul de rezolvat din înșiruirea de „must have-uri”.
Poate că e o mică știință chiar pornirea spre o viață mai organizată de aceea mi s-a părut util să vă dezvălui câteva trucuri pentru a alcătui o lisa rapidă și eficientă. Iată care sunt acestea:
– Întocmește cel puțin două liste diferite! E indicat să separăm sarcinile care trebuie efectuate pe termen lung de cele pe care trebuie să le rezolvăm imediat. Te vei simți mai puțin copleșit de probleme și sunt șanse mai mari să nu uiți nimic .
– Încearcă să împarți responsabilitățile! În momentul în care pornești spre a alcătui o listă e foarte probabil să realizezi că nu ai timpul sau abilitățile necesare de a îndeplini chiar tot. Așa că lista pe care ți-ai propus-o s-ar putea împărți în mai multe mai mici pe care să le dai rudelor, colegilor sau prietenilor în funcție de activitățile respective. Unii ar putea să-ți mulțumească că ai planificat și delegat cu obiectivitate!
– Nu uita și de momentele distractive! O listă plină de obligații față de cei jur îți poate induce foarte repede o stare de stres și neliniște. E bine așadar, ca lista ta să includă nu numai lucruri care îți consumă energia ci și din cele care ți-o repară. Include deci în listă și ceva care să-ți facă plăcere, și nu pe care trebuie să-l duci la bun sfârșit fiindcă ești nevoit.
– Urmează regula celor 90 de zile! Dacă te afli în situația de a fi amânat o sarcină de câteva luni atunci ar trebui să te gândești dacă e bine să te simți vinovat ori de câte ori îți revine în minte. În cazul în care ajungi la concluzia că nu este una importantă mai bine renunți la ea. Dacă intră în categoria „trebuie făcută”, ar fi util să rogi pe cineva să te ajute sau măcar dedică-te ei urgent, preț de câteva ore bune, ca să o duci la îndeplinire. Știm cu toții că satisfacția lucrurilor terminate este imensă.
Îmi doresc ca aceasta mică lectură despre eficiență și organizare, să fie de bun augur pentru cei obișnuiți cu listele, și o cale la care să cugete cei mai dezorganizați, pe care noțiunile de orar, deadline sau planificare mai degrabă îi sperie decât să-i motiveze. E nevoie și de ordine în haosul universal …
Ruxandra DAVID