Bărbații care consumă zilnic mezeluri și carne procesată au șanse mai mici să procreeze, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard.
Conform studiului efectuat de către cercetătorii de la Universitatea Harvard, bărbații care consumă chiar și o felie de șuncă pe zi și-ar putea reduce drastic șansele de procreare, informează dailymail.co.uk.
Astfel, bărbații care consumau carne procesată zilnic aveau în proporție de 5,5% spermatozoizi „normali”, în comparație cu 7,2% în cazul bărbaților care consumau mai rar acest tip de aliment, din cauza pesticidelor din carnea roșie, care interferează cu hormonii.
Cei care vor să își sporească șansele de a avea un copil ar trebui să înlocuiască mezelurile și carnea procesată cu pește, mai ales cod și halibut. Peștele alb este bogat în zinc, care are efecte benefice asupra fertilității.
Studiul a urmărit obiceiurile alimentare în rândul a 156 de bărbați, care urmau tratament de fertilizare in vitro împreună cu partenerele. Aceștia au fost întrebați de câte ori consumau carne procesată, carne albă și roșie, pește alb, ton și somon.
S-a descoperit astfel că bărbații care consumau pește alb cel puțin de trei ori pe săptămână aveau o calitate a spermei mai bună decât cei care consumau pește rar sau deloc.
„Relația dintre alimentație și fertilitatea masculină este interesantă, iar acum avem dovezi convingătoare că bărbații care consumă mai multe fructe și legume proaspete au o calitate mai bună a spermei”, a precizat Allan Pacey, președintele Societății Britanice de Fertilitate.
Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea Cambridge au estimat că incidența cancerului de colon, a bolilor cardiovasculare și a diabetului au scăzut cu 10% în cazul pacienților de sex masculin care au redus la jumătate consumul de mezeluri și carne procesată.