Dezbateri intense

Limitarea câștigurilor fabuloase rezultate din creanțele cesionate de bănci prinde contur tot mai mult



Steliana Miron: „Le mulțumesc tuturor colegilor din Senat, care sunt coinițiatori la această inițiativă și celor care au înțeles că avem nevoie de o legislație corectă pentru cesionarii de creanțe bancare”
Steliana Miron: „Le mulțumesc tuturor colegilor din Senat, care sunt coinițiatori la această inițiativă și celor care au înțeles că avem nevoie de o legislație corectă pentru cesionarii de creanțe bancare”

Propunerea legislativă inițiată de senatoarea liberală Steliana Miron privind limitarea câștigurilor fabuloase pe care recuperatorii le obțin din creanțele cesionate de la bănci este pe punctul de a se materializa. Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări au dat un raport favorabil în unanimitate inițiativei legislative cu privire la creanțele cesionate de firmele de recuperări.
„Le mulțumesc tuturor colegilor din Senat, care sunt coinițiatori la această inițiativă și celor care au înțeles că avem nevoie de o legislație corectă pentru cesionarii de creanțe bancare. Inițiativa legislativă prevede un lucru foarte clar: creanțele cesionate pot fi valorificate până la un prag maxim, reprezentând dublul sumei din valoarea de cesiune a creanței prevăzute în contract, dar fără să depășească debitul principal. Dacă o creanță este cumpărată cu 5%, valoarea maximă ce se poate recupera de la debitori va fi de 10%. Această inițiativă vine în sprijinul debitorilor și pentru descurajarea firmelor de recuperări creanțe, puse pe căpătuială. Debitorii au astfel o șansă să ajungă la înțelegere cu creditorii, dar înțelegerea să fie, de această dată, rezonabilă”, a explicat senatoarea Steliana Miron.
Această propunere legislativă a provocat discuții intense, iar cei care s-au opus vehement au fost tocmai reprezentanții băncilor. Inițial, propunerea legislativă prevedea taxarea cu 85% a veniturilor obținute de recuperatori din executarea creanțelor cesionate de bănci, dar după dezbateri intense în comisii s-a ajuns la actuala formulă.
Propunerea legislativă agreată de comisiile de specialitate va intra în plenul Senatului în scurt timp, iar dacă ea va fi votată de parlamentari câteva milioane de români vor putea avea o șansă în fața băncilor.
Potrivit Stelianei Miron, în situația ingrată de a fi executați de acești recuperatori se află circa 3,5 milioane de români, un număr imens pentru o țară în care veniturile sunt destul de mici, iar cei care au luat credite de la bănci au ajuns în situația de a nu le mai putea achita.



Recomandări

Dragnea: Nu l-am auzit niciodată pe Isărescu contestând proiectul privind repatrierea aurului

Proiectul lui Liviu Dragnea privind repatrierea rezervei de aur a trecut de Parlament

Senat: Autovehiculele nu vor mai putea folosi sisteme de lumini personalizate, nestandardizate

Proiect: Președintele României, magistrații și alții verificați dacă au colaborat cu Securitatea