I se spune ”plăcintă” nu pentru că ar semăna cu clasicele plăcinte din Moldova și Bucovina, ci pentru că așa numesc ardelenii orice prăjitură cu cremă sau fructe. Și este vorba despre o delicioasă prăjitură rustică și simplă din zona Sibiului, ce are deopotrivă cremă și fructe. Se face ușor, chiar dacă durează ceva mai mult așteptarea. Și este foarte, foarte gustoasă, mai ales dacă e făcută cu prune. În lipsa lor se pot folosi alte fructe, inclusiv, de pildă, piersici din compot.
Avem nevoie de:
Pentru aluat: 3 gălbenușuri de ou, 100 grame unt, 50 g untură de porc, 350 g făină albă pentru pâine, 200 ml lapte, 100 g zahăr tos, 15 g drojdie proaspătă, coaja unei lămâi, un pliculeț mic de zahăr vanilat, puțină sare
Pentru cremă:
3-4 linguri griș, 500 ml lapte, 200 g zahăr, 3 ouă, 1 zahăr vanilat, un vârf de cuțit de sare, 100 g de unt, 150 g smântână grasă, 1 kg prune cântărit cu sâmburi. Opțional pentru ornate puțină scorțișoară și zahăr vanilat pudră
Preparare:
Rețeta este pentru o tavă mare de cuptor de aragaz, de 30×40 cm. Pentru aluat, punem drojdia cu puțin lapte călduț și 2 linguri de zahăr, amestecăm bine și lăsăm să dospească până face beșici la suprafață și crește volumul. Între timp pregătim într-un vas făina cernută cu sare, restul de zahăr, arome și toată grăsimea. Când drojdia a dospit, încorporăm în ea gălbenușurile și restul de lapte, apoi turnăm totul peste făină și amestecăm bine, până iese un aluat moale, nelipicios. Punem în tavă hârtie de copt și distribuim aluatul ușor, cu mâna, în strat cât mai egal. Îl lăsăm apoi să crească în tavă. Între timp curățăm fructele de sâmburi și le tăiem felii, apoi pregătim crema. Pentru această cremă fierbem griș cu laptele și zahărul, îl dăm deoparte și cât este încă fierbinte încorporăm untul tăiat bucățele. Amestecăm cât să se topească untul și lăsăm să se răcorească aproape complet. Când este doar puțin caldă crema de griș, batem ouăle întregi cu smântâna și adăugăm câte puțin peste grișul cu lapte, amestecând bine, ca să nu fie boțuri. Crema aceasta va fi foarte lichidă. După ce aluatul și-a dublat volumul în tavă, adică după cel puțin o oră, punem tava la copt, la foc mediu, pentru 20-25 de minute, în cuptor deja încălzit. Aluatul nu trebuie să se coacă complet, ci să formeze deasupra o crustă fermă și să fie doar un pic rumen. Scoatem tava, presărăm fructele, turnăm uniform amestecul cu griș și dăm tava înapoi la copt pentru alte 30-40 minute, până se încheagă crema de griș, fără a fi necesar să se rumenească. Scoatem tava și lăsăm să se răcească complet înainte de a tăia prăjitura în bucăți. Putem presăra în plus puțin zahăr pudră vanilat amestecat cu scorțișoară, chiar înainte de a o tăia, pentru un plus de savoare și pentru un aspect mai puțin rustic. Dacă nu se consumă în 24 de ore, se ține la rece. Este minunată în orice anotimp și cu orice fructe, dar versiunea clasică cu prune este printre cele mai reușite.
Lichiu sau hencleș, plăcintă cu griș și prune (rețeta autentică săsească)
