Liceeni suceveni, pregătiți să lanseze un minisatelit, cât o doză de suc, construit și proiectat de ei



Echipa VOLTA
Echipa VOLTA

Cinci elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava participă, la finele acestei săptămâni, la etapa națională a Concursului CanSat, competiție organizată de Agenția Spațială Europeană, în cadrul căreia elevii trebuie să construiască un minisatelit. Acesta trebuie lansat de la înălțimea de 1 kilometru, trebuie să execute o serie de măsurători și apoi să aterizeze în siguranță.
Etapa națională se va desfășura la București.
Echipa VOLTA, îndrumată de profesor Victor Șutac, este formată din cinci tineri pasionați: Gabriel Ioan Țibichi – lider al echipei, Ștefan Bogdan Tonegari – responsabil cu partea mecanică și electrică, Mihai Flisc și Paul Spoială – analiști de date, Cezara Elena Bertea – responsabil relații cu publicul.
Pentru competiție, elevii au construit și programat un minisatelit (CanSat), cu volumul și forma unei doze de băutură.
CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unui elicopter și va trebui să îndeplinească o misiune impusă, o misiune la alegerea echipelor și să aterizeze în condiții de siguranță. Misiunea primară a CanSat-ului, impusă, este aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice.
„Competițiile CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală, începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea și colectarea datelor (presiune atmosferică, umiditate, temperatură), analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc.
Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifică, design tehnic, analiza și prezentarea datelor, lucrul în echipă), cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).
Anul acesta regulamentul de concurs impune și o misiune secundară, aleasă de fiecare echipă. VOLTA a optat pentru o aterizare ghidată a satelitului și elaborarea unei «hărți a vânturilor» pe baza datelor suplimentare furnizate de accelerometru, GPS, giroscop, magnetometru etc.”, au menționat reprezentanții instituției.
Etapa națională a concursului CanSat este organizată de ESERO (European Space Education Resource Office) și Agenția Spațială Europeană (ESA), în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA).



Recomandări

58 de școli din România și Republica Moldova cu peste 2.100 de elevi și profesori au participat la ediția a XXIII-a a Festivalului Interjudețean „Zilele Sportului Școlar”, de la Putna

58 de școli din România și Republica Moldova, cu peste 2.100 de elevi și profesori, au participat la ediția a XXIII-a a Festivalului Interjudețean „Zilele Sportului Școlar”, de la Putna

Proiecte de cercetare premiate cu patru premii și cinci medalii la Olimpiada de Creativitate Științifică

Proiecte de cercetare premiate cu patru premii și cinci medalii la Olimpiada de Creativitate Științifică
Proiecte de cercetare premiate cu patru premii și cinci medalii la Olimpiada de Creativitate Științifică