Legumele proaspete reduc considerabil riscul de declanșare a cancerului bucal în rândul femeilor care fumează, potrivit unui studiu publicat recent în Marea Britanie, informează femalefirst.co.uk.
Studiul realizat în Marea Britanie a scos în evidență faptul că includerea în dieta zilnică a legumelor proaspete conduce la o reducere semnificativă a riscului de cancer bucal pentru femeile fumătoare, comparativ cu femeile care au renunțat la fumat sau care nu au fumat niciodată, dar care nu consumă legume proaspete în fiecare zi.
Deși a recunoscut că este nevoie de o serie de studii mai ample pentru a determina cantitățile de legume necesare a fi incluse în dieta zilncă pentru a se obține o reducere moderată a acestui risc, medicul Nigel Carter, directorul Dental Health Foundation, a ținut să sublinieze nevoia de identificare cu precizie a rolului pe care dietele îl joacă în reducerea riscului de declanșare a cancerului bucal.
O treime din cazurile de cancer bucal, asociate cu alimentele nesănătoase
„Aproximativ o treime din cazurile de cancer bucal sunt asociate cu dietele nesănătoase. Fundația noastră le recomandă oamenilor să adopte o dietă sănătoasă și echilibrată, în care fructele și legumele să se regăsească în abundență. Există, totodată, numeroase dovezi care atestă faptul că moleculele de Omega 3, prezente în carnea de pește și în ouă, contribuie la reducerea riscului de apariție a cancerului bucal. Același efect a fost observat și în cazul alimentelor bogate în fibre, precum orezul brun, pastele integrale, nucile și semințele”, a declarat Nigel Carter.
„Nu trebuie să uităm faptul că fumatul reprezintă cel mai probabil factor de risc pentru cancerul bucal, o maladie asociată cu aproximativ 75% din totalul maladiilor care provoacă decesul unei persoane la fiecare cinci ore în Marea Britanie. Cum tot mai multe cazuri sunt diagnosticate în ultima vreme, foarte multe persoane nu sunt încă suficient de conștiente de riscul la care se expun atunci când fumează. Încurajându-i pe oameni să renunțe la fumat și să adopte un stil de viață sănătos va conduce la reducerea riscului de apariție a cancerului bucal”, a adăugat același cercetător britanic.
Dental Health Foundation organizează în fiecare an, în luna noiembrie, acțiunea „Mounth Cancer Action Month” (Luna de luptă contra cancerului bucal), desfășurată sub sloganul „If in doubt, get checked out” (Dacă aveți dubii, mergeți să vă faceți un control). Această campanie are rolul de a crește gradul de conștientizare în cadrul populației privind riscul de declanșare a cancerului bucal și de a-i îndemna pe oameni să meargă cu regularitate la dentist sau la medicul lor pentru a efectua controale medicale de rutină.
Bărbații, mai afectați de cancerul oral decât femeile
Cancerul oral înregistrează o frecvență de două ori mai mare în rândul bărbaților decât în rândul femeilor, deși, în ultimii ani, numărul femeilor diagnosticate cu această maladie a crescut semnificativ. În trecut, boala avea o frecvență de cinci ori mai mare în rândul bărbaților decât în rândul femeilor, această schimbare datorându-se, probabil, modificărilor înregistrate în stilul de viață din societatea modernă.
„Numărul persoanelor tinere diagnosticate cu cancer bucal, cancer al gâtului și cancer al tubului digestiv a crescut tot mai mult. Cercetătorii consideră că această evoluție este cauzată de fumatul excesiv, consumul de alcool și dietele nesănătoase din rândul tinerilor, iar studiile recente au reliefat o creștere dramatică a cazurilor de cancer bucal, favorizată de virusul papiloma și de sexul oral”, a adăugat Nigel Carter.