Mâncarea ecologică este un subiect despre care se vorbește intens în ultimii ani, dar puțină lume se și implică pentru a scoate la vânzare astfel de produse. Pentru Vasile Mătrășoaie, un bărbat în vârstă de 59 de ani, din Bursuceni, sintagma „agricultură bio” a prins și contur. În urmă cu trei ani, omul a decis să ia taurul de coarne și a dorit să afle dacă sucevenii sunt dornici să mănânce legume ecologice. „Sunt atâtea boli în lumea asta și am zis să fac ceva sănătos. Să vând la piață legume fără toxine. Asta m-a făcut să mă apuc de această afacere”, a dezvăluit bărbatul motivul care a stat la baza inițiativei de a cultiva legume ecologice.
Pe o suprafață de teren aflată în câmp, între Bursuceni și Dumbrăveni, Vasile Mătrășoaie a amenajat o seră și a început să cultive salată, ceapă, roșii, ardei și vinete. Iar pentru ca totul să fie ca la carte, semințele folosite au fost de la firme de renume din Ungaria, Spania, Franța, Olanda, Elveția sau Israel, dar și de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă de la Bacău.
„Interesul oamenilor pentru legumele ecologice a fost mai mare chiar decât mă așteptam și eu. Mulți dintre ei erau neîncrezători și mă întrebau dacă le-am cumpărat din Turcia, pentru că arătau foarte bine”, și-a amintit Vasile Mătrășoaie.
Ce a câștigat din afacere a reinvestit
Și cum succesul nu s-a lăsat prea mult așteptat, bărbatul a început să-și extindă afacerea. Tot ce a câștigat din vânzarea legumelor a reinvestit pentru a-și dezvolta afacerea. Micuța seră pe care o avea în câmp a fost extinsă, iar acum se întinde pe o suprafață de 30 de ari. E un colț de verdeață într-o mare cenușie de început de primăvară.
Îngrijite atent, legumele din primul lot al anului 2013 sunt deja pregătite pentru a ajunge pe piață, la consumatori. Este vorba de câteva tipuri de salată, ceapă, usturoi, spanac și ridichi. Pentru ca legumele să arate ca în revistă, Vasile Mătrășoaie muncește aproape zi lumină. Iar singurele sale ajutoare sunt fiul și fiica, cu care împarte și munca, și satisfacțiile.
A testat 90 de tipuri de roșii până să facă alegerea corectă
Vasile Mătrășoaie spune că tot ceea ce face e cu dragoste pentru plante, pentru că altfel nu ar ieși nimic. Bărbatul are și secrete pe care le păstrează cu sfințenie, secrete din domeniul legumiculturii pe care le-a deprins de-a lungul anilor, stând lângă oameni de specialitate. Așa se face că, acum, la ferma sa din Bursuceni vin și ingineri horticultori care preiau nu doar informații despre activitate, ci cumpără și legume proaspete și sănătoase.
Afacerea lui Vasile Mătrășoaie nu înseamnă doar muncă, ci și multe încercări. De exemplu, pentru a ajunge la cele trei soiuri de roșii pe care le vinde la piață acum, legumicultorul din Bursuceni a testat 90 de tipuri de roșii. „Planta trebuie să se adapteze pentru că altfel nu dă randamentul scontat. Depinde și tipul solului, și cantitatea de gunoi care se pune, apa folosită, sunt mai mulți factori de care trebuie ținut cont”, a arătat Vasile Mătrășoaie.
Iar gunoiul de grajd folosit pentru a îngrășa pământul provine de la ferma de vaci a fiului său, aflată la doi pași de sera care i-a uimit pe mulți specialiști.
Secretul unei producții în seră
Aspectul foarte frumos pe care îl au legumele scoase la piață de Vasile Mătrășoaie are ca secret protecția de care se bucură în seră.
„Aici, sub folia de nailon care acoperă sera, plantele sunt protejate, ceea ce nu se întâmplă în câmp. Aici nu le bate vântul, nu sunt atacate de insecte și se păstrează în condiții foarte bune”, a arătat legumicultorul.
Pentru ca roșiile, ardeii, salatele și celelalte legume să fie ecologice 100%, insecticidele și pesticidele lipsesc cu desăvârșire din sera lui Vasile Mătrășoaie. Asta înseamnă mai multă muncă, dar este ultimul lucru care să-l sperie pe bărbat.
„Munca nu a omorât pe nimeni și nici eu nu o să mor din asta”, a spus, cu umor, Vasile Mătrășoaie.
Roșiile, ardeii și vinetele din ferma de la Bursuceni, „vedete” la expoziții
După ce actuala producție va fi vândută de soția investitorului, la mesele 71 și 72 din Piața Centrală a municipiului Suceava, în sera de la Bursuceni își vor face loc alte legume. Vine vremea roșiilor, a ardeilor și a vinetelor, legume pe care Vasile Mătrășoaie le consideră adevărate vedete. Și asta pentru că la expozițiile la care a fost invitat anul trecut au fost extrem de apreciate și fotografiate.
„Oamenilor nu le venea să creadă că le-am făcut la Bursuceni și nu le-am adus din altă parte. Dar vă invit de pe acum să le vedeți, cum stau mari și frumoase pe plantă. Că am uitat să vă spun, o plantă care nu are rădăcini puternice, e ca un om bolnav, nu are forță”, a completat Vasile Mătrășoaie.




