Legumele și fructele conțin bacterii dăunătoare, ce pot provoca boli grave, chiar și după spălarea din abundență cu apă a acestora, potrivit unui studiu prezentat la o conferință a Asociației chimiștilor americani, informează telegraph.co.uk.
Bacteriile Salmonella și E.coli pot forma împreună un film care le protejează în momentul în care fructele și legumele sunt spălate cu apă, spun specialiștii americani. Alte bacterii își pot croi drum în interiorul frunzelor și în fisurile din legume și fructele care nu pot fi clătite cum trebuie.
Studiul sugerează că bacteriile nu dispar nici dacă se folosesc dezinfectanți pentru a se spăla fructele și legumele.
Multe salate gata preparate sunt spălate cu dezinfectanți precum soluțiile pe bază de clor, însă bacteriile pot rezista chiar și în acest condiții, potrivit acestui studiu.
Salmonella.
Numai în Marea Britanie, în 2006, peste 12.500 de persoane au contractat salmonella, care se transmite mai ales prin consumul de carne, ouă crude, lapte și alimente preparate contaminate de alimente crude ce conțin această bacterie.
E.coli a provocat, în 2007, îmbolnăvirea a 22.000 de persoane, însă autoritățile din Marea Britanie cred că numărul bolnavilor ar putea fi mai mare, pentru că nu toate cazurile sunt raportate.
Brendan Niemira, un microbiolog din cadrul Serviciului de cercetări agronomice din SUA, a efectuat numeroase studii pentru descoperirea celei mai eficiente metode de a decontamina fructele și legumele. Studiile au arătat că spălarea fructelor și legumelor cu apă simplă nu este eficace în reducerea nivelurilor de agenți patogeni din legume precum salata sau spanacul.
Nici tratamentul chimic, o soluție de hipoclorit de sodiu, nu a dat rezultate semnificative în reducerea nivelului de E.coli din frunzele de spanac, și a redus cu doar 10% nivelul bacteriilor din mostrele de salată verde.
Radiațiile au reușit să distrugă 99,99% din bacteriile prezente în salată verde și spanac, dacă s-au utilizat doze mari.
Niemira a spus: „Este primul studiu care a analizat efectele radiațiilor asupra bacteriilor ascunse în spațiile înguste ale frunzelor sau a celor protejate de un biofilm”.
Studiu nou.
Cercetătorii efectuează în prezent un nou studiu, asupra biofilmelor de pe frunzele legumelor verzi, pentru a vedea cum se pot utiliza radiațiile pe culturile de plante de pe câmpuri.
Unele grupuri de consumatori și-au exprimat neliniștile în legătură cu utilizarea radiațiilor pe alimente, însă un sondaj realizat în SUA a scos la iveală faptul că 25% dintre clienți ar cumpăra astfel de produse alimentare.