Oferta este destul de variată: spanac, salată, urzică, ceapă și usturoi verde, loboda, untișor si, de ce nu, ridichi.
Iată că semnele unui nou anotimp se fac din ce în ce mai simțite și totul pare să își revină din amorțeala tipică sezonului rece. Deja ești pregătita să spui adio conservelor și mâncărurilor fade cu care “te-ai delectat” în ultimul timp și poți lua cu asalt piețele pline cu verdețuri proaspete.
Legumele proaspete se consumă cel mai bine sub formă de salate, astfel încât vitaminele sa rămână nealterate și noi să le asimilam corespunzător. Aceste salate pot deveni un adevărat deliciu, atâta timp cât la ele se adaugă mirodeniile potrivite.
Presară peste salatele tale preferate: pătrunjel, mărar, mentă, busuioc, rozmarin sau maghiran, și viața ta va căpăta gust!!! Dacă preferi soteurile de legume poți apela tot la plante.
Pentru a da gust mâncărurilor tale este necesar să călești condimentul preferat în puțin ulei de măsline și apoi să adaugi legumele dorite. În felul acesta legumele vor mai gustoase și tu vei mânca mult mai sănătos.
Păpădia (în franceză, “dintele leului”) este folosită pentru ameliorarea digestiei și în tratarea bolilor de ficat, cum ar fi hepatita. Este bogată în vitamina A și B. De curând au fost lansate cercetări cu privire la tratarea cancerului cu ajutorul păpădiei.
Urzica este o plantă cunoscuta pentru remediile împotriva astmului, anemiei, artritei și prostatei mărite. Urzicile pot fi servite fierte, frecate cu usturoi și zeamă de lămâie. Sucul rezultat în urma fierberii urzicilor conține mult fier, fiind foarte sănătos.
Usturoiul verde
Usturoiul verde face parte din familia cepei și este folosit în tratarea bolilor de inimă și este un cunoscut afrodiziac.
Loboda
Loboda poate fi folosită în salată, mâncare sau în ciorbe. Conține vitamina A și se folosește în tratarea bolilor de ficat și de plămâni.
Untișorul
Untișorul se poate consuma sub formă de salată, conferind energie organismului, menținându-l sănătos.
Ridichile
Ridichile reprezintă o bogată sursă de vitamina C și sunt sărace în calorii. Se folosesc în tratarea cancerului și indigestiilor, au proprietăți expectorante.
Ceapa verde
Ceapa verde poate fi consumată proaspătă sau gătită la sosirea fiecărei primăveri.
Bogată în vitamine și cu puține calorii, ceapa verde reprezintă o alegere sănătoasă pentru mesele colorate și proaspete de primăvara, pentru salate și mâncăruri aromate.
Conținutul nutritiv pentru 25g de ceapă verde:
Calorii – 10
Grăsimi totale – 0g
Grăsimi saturate – 0g
Sodiu – 0mg
Carbohidrați – 2g
Fibre – 1g
Proteine – 0g
Vitamina A
Vitamina C
Calciu
Fier
Salata verde
Salata verde este o legumă verde, populară în toată lumea și poate fi consumată pe toata perioada anului în zeci de variante.
Salata verde este consumată încă de acum 4500 de ani și a fost descoperită în bazinul mediteranean.
Conținutul nutritiv într-o cantitate de 75g de salată verde:
Calorii – 15g
Calorii din grăsimi – 0g
Grăsimi totale – 0g
Grăsimi saturate – 0g
Sodiu – 17mg
Carbohidrați – 3g
Fibre – 2g
Proteine – 1g
Vitamina A
Vitamina C
Calciu
Fier
Adăugând salată verde în alimentația ta zilnică, vei asigura organismului tău cantități importante de vitamina C, beta-caroten, acid folic și fibre. Ca regulă generală, cu cât sunt mai verzi frunzele de salată, cu atât ele sunt mai bogate în substanțe nutritive.
În general, salata verde se consumă ca atare, în salate. Există și posibilitatea ca anumite specii de salată să fie înăbușite, preparate sub formă de sote sau la grătar.
Adaugă în fiecare zi salată in alimentația ta!
– Prepara sandwich-uri cu salată, în locul pâinii.
– Pentru o gustare rapidă, prepară o salată cu ulei de măsline, ceapa verde și ridichi
– Faci grătar astă seară? Pune pe grătar câteva andive, pentru a da un plus de sănătate cinei tale!
Sursa www.idieta.ro





