Lansarea celui mai recent volum de poezii al copilului de 12 ani Sebastian Remus Crăciun, eveniment organizat de colegii de la Intermedia TV, la Librăria Cărturești din Iulius Mall Suceava, a adus în preajma talentatului copil câteva zeci de oameni. Oameni din lumea artistică a orașului, din lumea afacerilor, funcționari, elevi, impresionați nu doar de talentul lui Sebi de a scrie, ci mai ales de voința lui de a se desprinde de scaunul cu rotile, în care l-a ținut imobilizat până acum doi ani tetrapareza spastică. Sebi este deja la al treilea volum de poezii, ”Cu cartea pe carte călcând”; cu banii obținuți din vânzarea cărților scrise de el și-a plătit intervențiile chirurgicale și costisitoarele tratamente de recuperare.
Marți după-amiază, Sebi, însoțit de mama lui, Anca, a ajuns la Cărturești cu aproape o oră mai devreme. Nu în scaun cu rotile, ci pe picioarele lui, pas cu pas. Până la sosirea oaspeților, și-a petrecut timpul răsfoind cărțile pentru copii. Căuta ceva anume, cartea ”Doctorul Au-mă-doare”, scrisă de Kornei Ciukovski. ”Rușii scriu atât de bine literatură pentru copii… Îmi plac autorii ruși”, ne-a spus el.
Îndată ce au ajuns cărțile lui și primii invitații, Sebi a început sesiunea de autografe pentru că, așa cum ne-a spus, ”autografele sunt obligația oricărui autor”. Inteligent, vesel, spontan, spiritual și de un optimism debordant, copilul-poet a însuflețit constant atmosfera, în duet cu poetul Sorin Poclitaru, președintele Asociației Culturale Fair Play.
”Zâmbiți. Nu vă costă nimic”
Prezentarea tânărului scriitor a fost făcută de organizatoarea evenimentului, jurnalista Adriana Dascălu Bulină, de la Intermedia TV, care l-a susținut constant în ultimii doi ani, iar despre cel mai recent volum a vorbit ”nașul de pași” al lui Sebi, Sorin Poclitaru. ”Nu considerați acest eveniment neapărat ca pe unul caritabil. Vă invit să citiți această carte pentru a citi o poezie bună, pentru a ajuta un copil sau pentru că vă place cum a făcut domnul Radu Bercea coperta. Îl veți descoperi pe Sebi, mai matur decât cei 12 ani ai lui”, a spus Sorin Poclitaru.
Cu cea de-a treia carte pe care a lansat-o, Sebi își pune nădejdea că îi va trece pe cititorii lui ”prin toate sentimentele și emoțiile”. ”Vă va face să plângeți, să râdeți, să oftați. Aveți cel puțin două motive să citiți: pentru că este o poezie bună și ca să vă convingeți că și copiii cu dizabilități pot face ceva. Pe mine mă definește abilitatea, nu dizabilitatea. Vă spun astăzi, aici, că oricine poate face orice își pune în gând, dacă va crede cu adevărat în ceea ce face. Dar nu uitați, nu tu faci visul să se împlinească, ci Divinitatea care are grijă de tine. Dumnezeu vrea să ne vadă fericiți, așa că zâmbiți. Nu vă costă nimic”, a spus copilul.
După ce a citit două dintre poeziile pe care le-a scris, Sebi le-a mărturisit oaspeților săi că visul lui este să meargă și le-a mulțumit tuturor acelora care îi cumpără cartea și fac acest lucru posibil: ”Vreți să mă ajutați în visul meu de a merge în picioare? Dați 20 de lei și cumpărați acest volum. O să spuneți «Mamă, ce mișto e cartea! Bine că nu mi-am luat chipsuri de banii ăia». Vă mulțumesc din suflet tuturor”.
”E greu să știi că orice vrei – / Chiar mersul – se măsoară-n lei”
Volumul ”Cu cartea pe carte călcând” a fost editat într-un tiraj de 500 de exemplare și poate fi achiziționat de la familie, contactând-o pe mama lui Sebi, Anca Crăciun, pe Facebook, sau de la televiziunea Intermedia. Fiecare volum vândut înseamnă bani pentru recuperare. Potrivit Ancăi Crăciun, familia și-a putut permite operațiile lui Sebi numai datorită cărților scrise de acest copil, care este izvor de energie și voință pentru oricine ajunge în preajma lui.
Costul unui tratament de recuperare este de 3.000 de lei, din care 1.700 de lei înseamnă terapia pentru două săptămâni. Singurul centru în care tratamentul este exact cel potrivit pentru Sebi se află la Alba Iulia și aici trebuie să meargă împreună cu Anca o dată la 5-6 săptămâni. Cumpărând o carte, care costă 20 de lei, îl puteți ajuta să facă un pas. ”E greu să știi că orice vrei – / Chiar mersul – se măsoară-n lei, / Să știi că ce-ți dorești mai tare / E doar un preț și-un cod de bare. / Mă-ncred că bunul Dumnezeu / A ascultat și oful meu / Și a trimis oameni ca voi / Să mă ajute în nevoi. / Și poate astfel, într-un an sau doi, / Voi reuși să merg ca voi, / Să fiu și eu un copil fericit, / Așa cum veșnic mi-am dorit”, scrie Sebi în poezia ”Mulțumesc”.