Câteva zeci de liceeni ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava au asistat joi, 28 martie, la o lecție de istorie aparte, susținută de artistul plastic Radu Bercea și fostul învățător și economist Toma Filaret, două personalități cu un destin impresionant, supraviețuitori ai închisorilor comuniste.
Au povestit cu sinceritate despre experiențele din universul concentraționar comunist, despre tinerețea furată de atrocitățile și nedreptățile perioadei dinainte de ‘89, mărturisirile lor fiind adânc imprimate în conștiința elevilor.
Momentul a generat o atmosferă emoțională aparte, întrucât a așezat față în față tineri învățăcei ai unui colegiu de artă cu doi purtători de istorie, care au confruntat direct represiunea regimului comunist.
Evenimentul a fost coordonat de profesoara de religie a colegiului, Anamaria Munteanu, cu sprijinul directoarei instituției, prof. Alexandra Bejinaru, la întâlnire participând și cadre didactice ale colegiului.
„Tema este o reiterare a unei pagini din istoria rezistenței creștine anticomuniste. E o acțiune organizată din dorința de a face cunoscute torturile și atrocitățile regimului. Am ales să-i aducem în fața elevilor pe doi dintre oamenii care au supraviețuit regimului comunist, dar și adevărate modele de demnitate și sacrificiu din acea perioadă, Toma Filaret, acum în vârstă de 93 de ani, care a stat în temniță vreme de 10 ani, din 1952 până în 1962, și Radu Bercea, în vârstă de 80 de ani, încarcerat din 1959 până în 1964”, a povestit prof. Anamaria Munteanu.
„Suceava și paradisul comunist”
Un alt moment important al manifestării a fost marcat de proiecția filmului documentar „Suceava și paradisul comunist”, în regia lui Paul Palencsar, care a fost prezent în mijlocul elevilor.
Filmul spune povestea uneia dintre cele mai înfiorătoare închisori din spațiul concentraționar comunist al României anilor ’50, cea de la Suceava.
A fost lansat anul trecut, la Teatrul „Matei Vișniec” și poate fi urmărit și online la https://www.youtube.com/watch?v=0Xxz538p94c&feature=share.
„Tinerii au fost foarte receptivi, au fost momente de liniște deplină în sală, fiind impresionați de destinul invitaților. A fost o întâlnire valoroasă, cei doi invitați ne-au povestit despre dramele lor, dar au discutat cu elevii și despre cei care sunt la cârma țării astăzi, despre situația actuală”, a menționat Paul Palencsar.
Tot el este autorul documentarelor „Radu Bercea, istoria unui destin” – 2016 și „Gheorghe Bucur și fericirea comunistă” – 2017 (Gheorghe Bucur a fost ofițer al armatei române în cel de-al Doilea Război Mondial și a fost condamnat la cinci ani de muncă silnică la Canal). La rândul său, Anamaria Muntean a mai adăugat că „lecția interdisciplinară, care îmbină noțiuni de istorie și religie”, vine ca o continuare a pasiunii sale pentru aceste domenii, pasiune pe care a valorificat-o atât în lucrarea de licență („Valeriu Gafencu – Sfântul închisorilor”), cât și în lucrarea de disertație („Fenomenul Rugul Aprins – mănăstirea Antim”).
Următoarea întâlnire a lui Radu Bercea și a lui Toma Filaret pe această temă va fi cu studenții Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, pe 8 mai 2019, în aceeași zi urmând să fie vernisată ți expoziția de pictură „Radu Bercea – între artă și memorie” la Muzeul de Istorie Suceava.




