Laptele provenit de la crescătorii de bovine din zona de șes a județului, încărcat cu germeni



Laptele provenit de la crescătorii de bovine din zona de șes a județului, încărcat cu germeni
Laptele provenit de la crescătorii de bovine din zona de șes a județului, încărcat cu germeni

– Cauza o constituie lipsa igienei la mulsul bovinelor și colectarea laptelui făcută în condiții improprii
Laptele provenit de la crescătorii de bovine și de la punctele de colectare din zona de șes a județului este încărcat cu germeni. Cel puțin așa arată o statistică întocmită de către specialiștii Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava în urma unor controale efectuate în gospodăriile populației, la punctele de colectare din județ și la unitățile de procesare. Analizele efectuate de către veterinari pe probe de lapte au scos la iveală faptul că laptele din zona de munte a județului are încărcătură microbiană mult mai redusă decît cel colectat din zona de șes (din localități precum Fălticeni, Rădăuți și de la Suceava), unde numărul total de germeni este foarte mare. Probleme apar mai ales la unitățile ce colectează laptele și asta deoarece colectarea și transportarea laptelui se face în condiții improprii, în găleți neacoperite sau în bidoane de plastic nespălate. Un alt aspect este lipsa igienei la mulsul bovinelor, în mod normal gospodarii trebuind să spele ugerul acestora cu detergenți speciali, în lipsa unor instalații mecanice de muls. Veterinarii mai atrag atenția populației că imediat după muls laptele trebuie pus la rece, la temperaturi între 4 și 6 grade Celsius, astfel încît germenii să nu aibă condiții de înmulțire.
Directorul DVSA Suceava, doctor Petrea Dulgheru, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, în conformitate cu normele sanitar – veterinare europene, din luna octombrie 2006, unitățile de procesare nu vor mai putea prelua laptele cu încărcătură de germeni mai ridicată decît valoarea de 100.000 sau cel cu un număr de celule somatice peste 400.000. Tocmai de aceea, veterinarii suceveni monitorizează în prezent calitatea laptelui crud din gospodăriile populației și de la punctele de colectare, urmînd a închide fabricile de lactate care utilizează lapte cu o încărcătură microbiană mai ridicată. „În zona de munte, condițiile de muls și temperatura influențează calitatea laptelui. În plus, aici există instalații de muls obținute printr-un program guvernamental. La punctele de colectare din zona de șes, însă, situația este destul de grea. Am constatat la fața locului că laptele se colectează de foarte multe ori în condiții improprii, în cazane, bidoane din plastic sau în găleți lăsate la porțile oamenilor pentru a fi apoi transportate cu căruța. De aceea numărul de germeni ajunge la cote alarmante, adică la valoarea de 20 de milioane”, a declarat Petrea Dulgheru.
Acesta a precizat că echipa de specialiști de la nivelul DVSA Suceava s-a întrunit și a dezbătut măsurile ce trebuie luate pentru remedierea situației în zona de șes a județului. Veterinarii vor efectua acțiuni de informare a populației din aceste zone și a procesatorilor. În primul rînd, oamenii trebuie să fie conștientizați că înainte de muls ugerul bovinelor se spală cu detergent special, pentru ca astfel să se reducă încărcătura microbiană, iar după muls, laptele trebuie ținut la rece. De asemenea, la punctele de colectare trebuie să existe instalații de răcire a laptelui, pentru ca germenii să nu aibă condiții de înmulțire.
Directorul executiv al DVSA Suceava atenționează că acțiunile de control ale veterinarilor la punctele de colectare și la unitățile de procesare vor continua, iar acolo unde vor fi depistate deficiențe se va lua măsura suspendării activității.