Laptele crud din toate colțurile județului este trimis la analize la un laborator specializat din Iași. Măsura a fost luată de conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a decis să recolteze probe pentru a verifica dacă în lapte nu se regăsește aflatoxină peste limitele admise. „Recoltăm probe de lapte de la toate fermele de vaci, din unitățile de procesare a laptelui, din centrele de colectare și din automatele de lapte. Toate aceste probe vor fi trimise la Iași pentru a fi analizate, iar în cazul în care se vor constata depășiri ale nivelului de aflatoxină vom lua măsurile care se impun”, a declarat Octavian Ilisoi, directorul DSVSA Suceava.
Aceste controale vin după ce în probele de lapte prelevate în 4 martie de la o firmă care importase produsul din Ungaria s-au constatat depășiri ale nivelului admis de aflatoxină. O zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanșată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, iar întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocată, fiind totodată stopate livrările de lapte crud către toate unitățile de procesare lapte și vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte. Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în semințe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (șrot, tărâțe) sau cereale.
Laptele care conține aflatoxină are efect cancerigen, motiv pentru care produsele respective au fost retrase de pe piață.
Măsuri de precauție
Laptele de vacă din județ, dus la analize la Iași
