Laptele de soia câștigă teren în domeniul gastronomiei, fiind folosit din ce în ce mai mult pentru prepararea unei game variate de mâncăruri.
Laptele de soia este o băutură vegetală, mai precis lichidul care rezultă după ce boabele de soia sunt înmuiate și stoarse. Persoanele care au adoptat un stil de viață vegetarian sunt cele care consumă cu preponderență lapte de soia – acesta fiind un foarte bun substitut vegetal pentru laptele de vacă – însă tot mai multe persoane, vegetariene sau nu, îl aleg datorită beneficiilor aduse sănătății. Gospodinele preocupate de sănătatea familiei lor devin din ce în ce mai interesate de ideea de a înlocui laptele de vacă sau de capră cu lapte de soia atunci când gătesc.
Deși se poate spune că laptele vegetal îl înlocuiește fără probleme sau restricții pe cel obișnuit, totuși este bine să știți că laptele de soia este recomandat doar pentru anumite preparate.
Astfel, laptele de soia este ideal pentru pregătirea de deserturi (datorită gustului său dulceag deosebit). De asemenea, laptele vegetal poate fi utilizat fără probleme atunci când gătiți mâncăruri care nu trebuie să fie albe și, în plus, datorită texturii sale, poate fi încorporat în preparate al căror aspect nu trebuie să fie neted și uniform.
Indiferent de preparatul pe care alegeți să îl gătiți, este bine să aveți în vedere că laptele folosit nu face altceva decât să completeze textura sau gustul mâncării respective. Dacă folosiți lapte de soia pentru un preparat în care laptele este ingredientul principal, gustul mâncării ar putea fi schimbat radical, și nu neapărat în bine; în schimb, dacă folosiți lapte vegetal doar pentru a adăuga puțină culoare preparatului, atunci nu vor exista probleme. Învățați deci să folosiți „inteligent” laptele de soia, pentru a găti mâncăruri mai sănătoase, fără a face compromisuri în ceea ce privește savoarea.
Ce trebuie să știți
Întrucât laptele de soia conține foarte puține grăsimi saturate, folosirea lui ca ingredient în diverse mâncăruri fierte sau gătite la cuptor vă poate da bătăi de cap. Vă veți ușura munca dacă veți lua seama la câteva sfaturi referitoare la gătitul cu lapte de soia.
Primul lucru pe care trebuie să îl știți este că laptele de soia trebuie cumpărat foarte aproape de momentul în care intenționați să îl folosiți. El poate fi ținut la congelator, însă textura și gustul său vor fi oarecum compromise dacă optați pentru această metodă de păstrare pentru o perioadă de timp mai mare decât cea recomandată. Ideal este ca laptele vegetal să nu fie ținut mai mult de 48 de ore în congelator înainte de a fi utilizat, altfel nu veți beneficia de toate calitățile sale.
Atunci când încălziți laptele de soia aveți grijă să amestecați continuu, pentru a evita formarea unei pelicule fine deasupra lichidului, dar și pentru a vă asigura că laptele nu dă în foc.
Laptele de soia are un gust unic, specific, de aceea este bine să vă asigurați că, atunci când îl folosiți pentru gătit, aromele ingredientelor folosite se vor amesteca în mod fericit. Specialiștii vă recomandă să puneți laptele vegetal în preparat atunci când acesta este aproape gata, și să-l turnați în cantități mici, până când gustul său se combină cu ale celorlalte ingrediente.
Dacă în rețeta pe care o gătiți se menționează că pentru preparat este nevoie de lapte integral, atunci trebuie să adăugați mai multă grăsime decât în mod obișnuit, întrucât laptele de soia conține foarte puține grăsimi.
Lapte de soia pentru deserturi
Laptele de soia este un ingredient ideal pentru prepararea deserturilor, grație gustului său dulce. Atunci când faceți budincă, adăugați mai puțin lapte vegetal decât cantitatea precizată pe pachet și amestecați ingredientele fără întrerupere, pentru a nu se forma cocoloașe.
Întrucât pe piață există sortimente de lapte de soia cu diverse arome (ciocolată, vanilie, banane, căpșune etc.) este foarte ușor să optați pentru un anumit tip, în funcție de desertul pe care doriți să îl preparați.
Țineți însă cont de faptul că laptele de soia aromat este mai dulce decât cel simplu și folosiți mai puțin zahăr decât se indică în rețetă.
Orez cu lapte de soia
Ingrediente: 25 g orez cu bobul rotund, 150 ml lapte de soia (poate fi și aromat), 10 g zahăr, esență de rom sau de vanilie ori coajă rasă de lămâie. În funcție de preferințe se mai pot adăuga miez de nucă, stafide sau dulceață.
Mod de preparare: Laptele se pune la fiert împreună cu esențele sau coaja de lămâie, având grijă să amestecați încontinuu. Când dă primul clocot, se adaugă orezul spălat. Se lasă acoperit, la foc domol, pentru 20-30 de minute. Se stinge focul, se adaugă zahărul și se mai lasă 10 minute, până se întărește. Se pune orezul în boluri umezite cu apă, care apoi se dau la frigider. Orezul se servește rece.