Un pahar cu lapte servit după o masă condimentată reprezintă o soluție eficientă pentru a combate efectele „antisociale” cauzate de o respirație neplăcută, informează dailymail.co.uk.
Oamenii de știință americani au descoperit că un pahar cu lapte servit în timpul mesei contracarează eficient mirosul neplăcut al usturoiului și al altor condimente.
Laptele are proprietatea de a anihila mirosul puternic de usturoi, în condițiile în care nici chiar spălatul pe dinți imediat după masă nu este capabil de o astfel de „performanță”.
În opinia cercetătorilor americani, laptele reușește să „reducă semnificativ” concentrațiile acelor substanțe care oferă usturoiului acel miros specific și persistent.
Unul dintre acești compuși – alil-metil-sulfit (AMS) – nu poate fi descompus în timpul digestiei, fiind eliberat de organism prin respirație și transpirație.
Deși usturoiul este o excelentă sursă de vitamine și minerale, contribuind la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, celebrul său miros neplăcut îi face pe mulți oameni să îl excludă din dietă.
Studii precedente au relevat faptul că nici spălatul pe dinți după o masă condimentată nu rezolvă această problemă.
Cercetătorii americani de la Ohio State University au descoperit că un pahar cu lapte de 200 de mililitri este capabil să reducă prezența AMS în respirație cu până la 50%.
Studiul savanților americani, publicat în Journal of Food Science, a relevat faptul că un pahar cu lapte integral are rezultate mai bune decât un pahar cu lapte semidegresat și mai ales atunci când este servit în timpul mesei și nu la sfârșitul acesteia.