La Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc au loc, în perioada 12-14 iunie, mai multe lansări de carte, dezbateri educaționale, prezentări de proiecte, activități cuprinse în programul „Zilele Colegiului”. Nu a fost trecută cu vederea nici Ziua Mediului (5 iunie), inclusă în paleta de acțiuni a colegiului, marcată de elevii câmpulungeni prin prezentarea unor proiecte de mediu, în aula colegiului, sub coordonarea profesorilor de la catedrele de științe.
Activitățile experimentale la care elevii au participat au demonstrat abilitățile practice și capacitatea formării și dezvoltării unor competențe sociale ale acestora, cum ar fi comunicarea, munca, integrarea și asumarea rolului lor în echipă. Elevii merituoși au primit diplome. Au urmat un cenaclu literar, un spectacol folcloric, expoziții de postere și fotografii, expoziția „Eco-arta”, cu obiecte realizate din materiale reciclabile, o expoziție culinară și competiții sportive.
Dezbateri educaționale
Un moment important al programului l-a constituit „clubul de dezbateri”, unde elevii au făcut retrospectiva activităților derulate în cursul anului.
„Tinerii dezbat” este un campionat național de dezbateri educaționale, care contribuie la formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor de comunicare și a atitudinii civice necesare tinerei generații, pentru participarea activă la viața socială. Tinerii au fost coordonați de prof. dr. Doinița Vasiliu și prof. Emilia Cârdeiu.
Elevele Iustina Solovan, Ana Solovan, Irina Ursache și Cristina Niga, care au activat ca voluntare în cadrul proiectului „Pro Vita”, au făcut o retrospectivă a activităților derulate în cursul anului școlar, subliniind că în cadrul proiectului au avut ca invitați la conferințe specialiști din domeniul biofizicii, al fizicii nucleare și al medicinii. Elevele au împărtășit colegilor din clasele IX-XI, în cadrul orelor de consiliere educativă și psihologie, din experiența lor, dobândită în taberele „Vreau să aflu” de la Valea Plopului.
Lansări de carte
În prima zi de sărbătoare a colegiului, joi, 12 iunie, în aulă, mai mulți elevi și profesori au participat la lansarea volumului „Sfârșitul omului și al lumii între adevăr și utopie”, în prezența autorului, pr. dr. Ilie Macar. Au fost și alte prezentări de carte: „Eminescu în Bucovina”, culegere întocmită de prof. dr. Ion Filipciuc, volumul de versuri „Intalii”, autor George Bodea, și au fost lansate revistele „Lyceum” și ”Bucovina strămoșească”. Prezentarea revistelor redactate în perioada martie-aprilie a fost făcută de colectivul de redacție, format din elevii Eliza Galan, Andrea Latiș, Cristina Lițu, Ștefan Socoleanu, coordonați de prof. Dorina Ghideon și Anca Niga.
Expoziții de carte, dezbateri pe tema „Eminescu, poet național și universal”
La biblioteca colegiului, elevii au organizat expoziții de carte, dezbateri, discuții pe tema „Eminescu, poet național și universal”. Membrii cenaclului literar, sub îndrumarea profesoarelor de limba română, au prezentat creații proprii, poezii, eseuri, articole, grafică, desene. Aceste activități au avut ca scop atât omagierea poetului, în apropierea zilei de 15 iunie, ziua morții sale, cât și promovarea deschisă a exercițiului dialogului, aprofundarea gustului pentru lectura de valoare, „sensibilizarea la frumos, dezvoltarea creativității și a competențelor de comunicare, formarea unor deprinderi superioare”.
Profesoara Maria Ghiță, purtătoarea de cuvânt a Colegiului „Dragoș Vodă”, ne-a spus că „elevii au vorbit despre momentele importante din viața poetului, ilustrate cu secvențe din poeziile sale, au fost evocate copilăria, adolescența, perioada studiilor sale la Viena și Berlin. Elevele Alexandra Horga, Ioana Cotlarciuc, Laura Erhan, Mădălina Lupupopi au interpretat piese muzicale pe versuri eminesciene, au recitat poezii în limbile italiană, franceză, spaniolă și engleză. Am călătorit, astfel, împreună, urmând pașii poetului de la Ipotești la Botoșani, la Iași, București, Blaj, Viena, Berlin sau am hoinărit pe aripi de gând și vers, pe file îngălbenite de vreme, prin «codrii de aramă» și «pădurea de argint»”.