Lansarea unei reviste de promovare a limbii franceze și o expoziție itinerantă, la USV



Lansarea unei reviste de promovare a limbii franceze și o expoziție itinerantă, la USV
Lansarea unei reviste de promovare a limbii franceze și o expoziție itinerantă, la USV

Alianța Franceză din Suceava, în parteneriat cu Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Asociația Profesorilor Francofoni din România organizează, joi, 23 noiembrie 2023, la ora 18.00, o lansare de revistă și un vernisaj, pentru a marca Ziua Internațională a Profesorului de Limba Franceză.
Această sărbătoare a fost creată în 2019 și este coordonată, la nivel mondial, de Federația Internațională a Profesorilor de Franceză, împreună cu un comitet internațional din care fac parte numeroase organizații și instituții franceze și francofone, printre care menționăm Organizația Internațională a Francofoniei, trei ministere franceze (Ministerul de Externe, Ministerul Educației, Ministerul Culturii), Fundația Alianțelor Franceze, Institutul Francez, Agenția Universitară a Francofoniei, TV5 Monde.
Ziua Internațională a Profesorului de Franceză din 2023 se află sub semnul celebrării meseriei de profesor și a limbii franceze, tema acestui an fiind Fières et fiers d’enseigner le français/Mândri să predăm limba franceză. Cu această ocazie, Alianța Franceză din Suceava organizează lansarea numărului 7 al revistei de promovare a limbii franceze și a culturilor francofone, Rythmes, couleurs et paroles francophones. Inițiată în 2018, în cadrul unui proiect destinat Francofoniei în comunitate desfășurat de Centrul de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și Biroul Francez, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei, publicația prezintă principalele proiecte și activități francofone desfășurate în județul Suceava, precum și personalități francofone locale, naționale și internaționale.
Numărul 7 apare într-un an aniversar, în care se sărbătoresc 30 de ani de Francofonie instituțională în România și 140 de ani de la crearea primei Alianțe Franceze, de aceea el se află sub deviza inițiată de Fundația Alianțelor franceze de la Paris „Quelle épopée! Quel avenir!”. Din cuprins, menționăm: La Une Francophone (prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu), prezentarea Congresului Mondial al Alianțelor Franceze și a proiectelor derulate de Alianța Franceză din Suceava și de Centrul de Reușită Universitară în anul 2023 (lector univ. Mariana Șovea), prezentarea unor proiecte francofone naționale și internaționale destinate învățământului preuniversitar (inspector limbi moderne Constantin Tiron, prof. Mariana Vica Ciupu), proiectul Itinéraires francophones desfășurat de Asociația Seniorilor Bucovinei (prof. Tamara Sabin), Școala de vară francofonă 2023 și colaborarea cu Asociația Français sans Frontières (prof. Daniela Sandu, Benjamin Beckner), rezultatele excepționale ale cursanților Alianței Franceze din Suceava în cadrul concursului național „Le francais, mon amour” (prof. Cristina Hetriuc). Printre personalitățile francofone prezente în acest număr îi amintim pe dramaturgul Matei Vișniec (Utopie) și scriitorul și pictorul Constantin Severin (Viețile pictorilor).
– „Fake News: Artă, ficțiune, minciună”, la Galeria de Artă – USV
În același context al sărbătoririi Zilei Internaționale a Profesorului de Limba Franceză, lansarea revistei va fi urmată de vernisajul expoziției itinerante „Fake News: Artă, ficțiune, minciună”. Expoziția a fost creată și lansată în 2021 de Espace Fondation EDF din Paris, în colaborare cu Ministerul Francez al Educației Naționale, în scopul de a oferi profesorilor un instrument util de informare pe această temă de mare actualitate. În 2023, expoziția a fost împrumutată de Institutul Francez din România și a circulat în cadrul institutelor și alianțelor franceze, fiind punctul de plecare pentru numeroase activități de sensibilizare a profesorilor, elevilor și publicului larg.
Expoziția prezintă viziunea unor artiști care și-au propus să ilustreze, într-un mod original și creativ, perspectiva proprie asupra acestui fenomen de mare amploare pe internet și pe rețelele sociale. Cele 18 panouri prezintă publicului o parte din modalitățile în care au fost exploatate, de-a lungul timpului, fake-news-urile. Andy Bichlbaum și Mike Bonanno, care difuzează 100.000 de exemplare dintr-o falsă ediție a cotidianului New York Times, Bill Posters și Daniel Howe, care, plecând de la înregistrări reale, creează videourile Big Dada, sau Agnès Geoffray, care prelucrează clișeele fotografice șocante sau dureroase, sunt tot atâtea exemple în care artiștii se servesc de fake news pentru a îndemna publicul să reflecteze asupra acestui fenomen.
Vernisajul-dezbatere se va desfășura în Galeria de Artă a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și va fi moderat de lector dr. Mariana Șovea și lector dr. Petru Marian Arnat. Activitatea este coordonată de prof. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, președinta de onoare a Alianței Franceze din Suceava.



Recomandări

25 și 28 iulie, zilele în care USV organizează o a doua rundă de înscrieri în cadrul sesiunii de vară

25 și 28 iulie, zilele în care USV organizează o a doua rundă de înscrieri în cadrul sesiunii de vară
25 și 28 iulie, zilele în care USV organizează o a doua rundă de înscrieri în cadrul sesiunii de vară