Lansarea la Suceava a cărții „Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă”, scrisă de europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, a fost, vineri, și un prilej de dezbatere pe tema politicilor sanitare din România, cu propuneri de soluții pentru viitor.
La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, deputații PNL Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, directorul medical al Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Doina Ganea-Motan, dr. Mihai Ardeleanu, dr. Ana Miron, dr. Valeriu Gavrilovici, managerul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, dr. Cătălin Săndulescu, dr. Adriana Hapenciuc, fostul ministru al Educației Cristian Adomniței, dr. Orest Onofrei, consilieri locali și județeni din partea PNL, medici de familie din județ.
Audiența a fost formată majoritar din membri și simpatizanți PNL, însă președintele Flutur a subliniat de la început că ”nu este o întâlnire politică, ci strict pe sănătate” deoarece ”una dintre marile probleme pentru viitor este funcționarea acestui sistem”.
Autorul ”soluțiilor concrete de reformă”, invitat de gazde să vadă ”reforma în sănătate” la Spitalul de Urgență Suceava
Cartea lui Cristian Bușoi vorbește despre soluțiile care pot fi aplicate pentru îmbunătățirea sistemului medical actual, pe trei paliere: pacienți, medici, investiții, dar atât Flutur, cât și primarul Ion Lungu și dr. Ganea-Motan au subliniat că, la Suceava, Spitalul de Urgență demonstrează că sistemul poate fi și funcțional, printr-o politică de investiții curajoase, personal de bună calitate și management eficient. Dr. Ganea-Motan l-a invitat pe Cristian Bușoi, care a fost și președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, să ”schimbe opinii” cu cei implicați în sistemul de sănătate sucevean.
Europarlamentarul i-a felicitat pe cei prezenți pentru Spitalul de Urgență, despre care a spus că ”este cu adevărat o excepție și este meritul dvs.”. El și-a prezentat cartea, ”o analiză a sistemului de sănătate din România începând cu anul 1990”, cu prezentarea unor sisteme occidentale și soluțiile pe care le vede și care ar trebui aplicate sub forma unui pachet de reformă. Punctul de plecare ar fi creșterea alocării din PIB, de la 4% la 6%, și elaborarea unei strategii pe termen lung, cu un pact între toate formațiunile politice. ”Să fie o direcție pe care să o respecte toată lumea, indiferent de culoarea politică a Guvernului”, a spus Bușoi, care crede că pilonul în jurul căruia se poate construi strategia pentru sănătate este președintele României. De altfel, și cartea este dedicată de autor președintelui Klaus Werner Iohannis.
Politici sanitare
Lansare de carte-dezbatere, „Cum vindecăm sistemul de sănătate din România”
