Părinții care vor să petreacă mai mult timp cu copiii lor într-un spațiu nonformal, sub coordonarea unor specialiști, să le dezvolte micuților creativitatea, imaginația, să îi ajute să deprindă variate abilități sau să le cultive încrederea în sine interacționând cu alți copii, pot frecventa „Laboratorul de joacă”, un proiect cu frecvență lunară.
Participarea la acest atelier este gratuită, inițiatorii acestor activități fiind Cabinetul individual de psihologie Psychology UniversCity, reprezentat de psih. Liliana Bujor, și lect. univ. dr. Nadia Serdenciuc de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.
Potrivit acestora, proiectul se adresează copiilor cu vârste între 7 și 10 ani și părinților care vor să îmbine jocul cu învățarea și presupune o serie de activități de timp liber, ce implică metode și tehnici de formare și stimulare a dezvoltării personalității.
Părinți din afara municipiului Suceava vin la „Laboratorul de joacă”
Coordonatorii laboratorului spun că acesta reprezintă o alternativă plăcută și atractivă de petrecere a timpului liber, un spațiu ce încearcă să armonizeze jocul cu învățarea, unde copiii desenează, modelează, lucrează în echipe, primesc exerciții, ghicitori etc.
Prima ediție a „Laboratorului de joacă” a avut loc în luna iunie a anului trecut, iar dacă la primele ediții ale activității cei mici veneau însoțiți de mămici, la următoarele ateliere au participat și tați sau bunici. Mai mult de atât, deși laboratorul se ține în incinta Iulius Mall, sunt părinți din afara municipiului Suceava care frecventează regulat aceste activități.
Potrivit lect. univ. dr. Nadia Serdenciuc, „ne propunem să construim un mediu în care copiii să se descopere, iar părinții să aibă șansa de a vedea lumea prin ochii copiilor lor, astfel încât să-i poată sprijini mai bine și să le poată susține dezvoltarea potențialului de care dispun”.
Aceasta a mai arătat că, la cererea adulților, organizatorii intenționează să propună și să inițieze o serie de activități pentru dezvoltarea personală a părinților.
„Ei simt nevoia să găsească o cale mai ușoară, mai atractivă, mai interesantă de a se apropia de copiii lor și de a comunica mai bine cu ei”, a mai menționat Nadia Serdenciuc.
Aflate deja la a VII-a ediție, activitățile întreprinse în cadrul laboratorului au câștigat rapid încrederea părinților, iar feedbackurile din partea acestora nu au întârziat să apară.
Conform psih. Liliana Bujor, „cele mai multe dintre activități îi implică și pe părinți. Ne jucăm împreună, având în spate un mesaj educațional. Părinții ne transmit că ei constată de la o lună la alta că micuții au câștigat mai ales pe dimensiunea interrelaționării și a integrării în grup”.
Peste 80 de copii au trecut pe la „Laboratorul de joacă”
De-a lungul celor șapte ediții organizate, peste 80 de copii au participat la activitățile propuse în cadrul „Laboratorului de joacă”.
Monica Marghetici, mama lui Ioan, se află la cea de-a V-a participare, activitățile de la atelier întrecându-i așteptările.
„La fiecare ediție am descoperit ceva nou despre copilul nostru. Așteptam de mult un asemenea proiect creativ în Suceava. Noi am venit cu un copilaș mai timid, care și-a găsit aici parteneri de dialog și mai multă încredere în sine. De la ediție la ediție, a reușit să comunice cu copii diferiți și să-și deschidă sufletul celor două doamne formatoare”, spune Monica Marghetici.
Deja „veterană” a laboratorului, Elena Motoveleț vine cu fiica sa Ania de șase ediții.
„Mi-a plăcut ideea de a descoperi copilul într-o altă conjunctură. Am vrut să petrec un timp de calitate alături de el și să redescopăr, în același timp, frumusețea copilăriei. Am descoperit lucruri noi despre el și de fiecare dată așteaptă să revină la aceste activități, chiar insistă”, a menționat Elena Motoveleț.
Laboratorul se desfășoară în jurul datei de 10 a fiecărei luni, iar cei ce doresc să participe se pot înscrie la adresa psychology.universcity@gmail.com.